Bergsstaten sa ja till en järnmalmsgruva i Kallak
– men beslutsunderlaget är för dåligt. Det anser länsstyrelsen som nu skickar ärendet tillbaka. Hur världsarvet Laponia skulle påverkas av en gruva är inte klargjort, tycker Länsstyrelsen.
Striden fortsätter om Kallak, eller Gállok som är det samiska namnet. Den statliga myndigheten Bergsstaten bad länsstyrelsen om ett yttrande om Jokkmokk Iron mines planer. Men länsstyrelsen vill inte yttra sig utan skickar ärendet tillbaka.
Skälet är att Kallak ligger nära Laponia, ett område som varit bebott av samer sedan förhistorisk tid och skyddas genom Unescos världsarvslista för unika natur- och kulturvärden. Länsstyrelsen menar att det saknas underlag för att ta ställning till hur Laponia påverkas.
I samebyarna runt Kallak fruktar man att en gruva kommer innebära betydligt färre renar och i värsta fall slutet för rennäringen i området.
– Vi klarar inte en gruva. Renbetesmarkerna minskar och deras flyttvägar riskerar att bli avskurna av trafiken till gruvan, säger Jan-Erik Länta, ordförande för Jåhkågaska sameby.
Han tror att ärendet så småningom kommer att avgöras på regeringsnivå. Väl där hoppas Jan-Erik Länta att staten lyssnar till samerna.
– Någonstans måste staten ta sitt ansvar för den samiska kulturen. Man kan inte alltid se till kortsiktiga mål. De tillfälliga jobb som skapas avgör inte Jokkmokks framtid. På lång sikt står vi starkare utan gruva, säger han.
Samtidigt som länsstyrelsens besked skänker gruvmotståndarna nytt hopp, oroar det aktieägarna. Handeln med aktien stoppades tillfälligt efter att aktiekursen nära nog halverats, rapporterar Dagens industri.
Syre har sökt företrädare för gruvbolaget Jokkmokk Iron mines utan att lyckas.