Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Norge ska ge fler hbtq+-flyktingar skydd

I många länder kan ens sexualitet vara förknippad med livsfara – nu ska Norge prioritera att ta emot hbtq+-flyktingar via UNHCR.

Den norska regeringen kommer i samarbete med UNHCR de närmaste åren prioritera att ge skydd år hbtq+-flyktingar. Många flyr från länder där deras sexualitet kan utgöra en livsfara.

Norge ska under 2020 ta emot 3000 kvotflyktingar via FN:s flyktingorgan UNHCR, rapporterar Norway Today. Nu säger landets regering att de kommer prioritera hbtq+-flyktingar när de bestämmer vilka som ska få skydd i Norge.

– Tyvärr är det så i många länder att du inte är fri att älska vem du vill. I nästan 70 länder är homosexualitet ett brott och de som bryter mot normer om kön- och sexualitet kan bli föremål för förföljelse och diskriminering i sitt hemland. Det kan ge rätt till skydd i Norge. Vi ändrar nu riktlinjerna för arbetet med kvotflyktingar så att personer som är skilda ska prioriteras, säger den norska statssekreteraren för integrationsfrågor i utbildningsministeriet, Grounds Kreek Almeland (V), enligt tidningen.

Utbrottet av coronaviruset har gjort att färre flyktingar än vanligt har kunnat transporteras till sina nya hemländer. Men Norge ska nu, i samarbete med UNHCR, återuppta arbetet så snart det är möjligt.

FN:s system med kvotflyktingar

Till skillnad från vanliga asylsökande och så kallad asylinvandring beviljas de individer som väljs ut av UNHCR och accepteras som kvotflyktingar i ett land som förbundit sig att ta emot kvotflyktingar via FN-organet omedelbart skydd och slipper gå igenom de vanliga asylprocesserna i landet. FN-organet har redan bedömt att de är i så pass stort behov av skydd och landet har valt att ta emot dem. Mottagarländer kan själva välja vilka flyktingar som ska prioriteras och vart de ska omplaceras från.

UNHCR indikerar i sin tur vilka som bör prioriteras och har de senaste åren bland annat förordat att länder ska ta emot flyktingar från Syrien och Irak, som ofta befinner sig i stora läger i grannländerna Jordanien och Libanon. Även vissa afrikanska nationaliteter, som eritreaner och sydsudaneser, anses vara i stort behov av att bli kotflyktingar.

Sverige ska i år ta emot 5000 kvotflyktingar, enligt Migrationsverket. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV