Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Nytt MP-hopp om generös migrationspolitik

Annika Hirvonen Falk (MP) anländer till migrationskommittens möte på Riddarholme.

Miljöpartiet (MP) ser nya möjligheter för att få en generösare migrationspolitik. Partiet hoppas kunna förändra flera av Socialdemokraternas (S) förslag.

Dagen efter att förhandlingarna mellan S och Moderaterna (M) sprack träffades åter alla åtta riksdagspartier i migrationskommittén.

Nya försök ska nu göras för att få fram en migrationspolitik med så brett politiskt stöd som möjligt.

– Nu öppnas verkligen dörren för att göra upp om en human och rättssäker migrationspolitik, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Hon hoppas att S, MP, Centern (C) och Liberalerna (L) ska kunna göra upp om migrationspolitiken.

– Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Hirvonen Falk.

Vill ändra

MP glädjer sig över att S nu släppt förslaget på ett riktmärke för migrationspolitiken. Hirvonen Falk hoppas dock få förhandla om att förändra även andra S-förslag.

MP anser att längden på de tillfälliga uppehållstillstånden borde vara längre och att även HBTQ-personer ska garanteras familjeåterförening.

MP är också kritiskt till S-förslaget om att ställa särskilda krav, till exempel om språk och samhällskunskap, för att få permanent uppehållstillstånd.

MP är inte heller nöjt med att S föreslagit en fördubblad preskriptionstid för utvisningsbeslut.

Liberalerna är inte beredda att nu börja förhandla med S, MP och C om en migrationsöverenskommelse mellan enbart de fyra partierna.

– Att vi bara skulle göra upp med partier som står till vänster om Liberalerna, det har vi inte för avsikt att göra i nuläget i alla fall, säger L:s migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.

Jag ser framför mig att det måste till en uppgörelse som sträcker sig över blockgränsen.

Hoppet kvar

Den ambitionen åkte på ett hårt bakslag i går när förhandlingarna mellan S, M, C, L och KD kraschat. S och M skyller på varandra för misslyckandet.

Fredrik Malm har dock inte gett upp hoppet och påpekar att den tillfälliga migrationslagen som gäller idag inte går ut förrän nästa sommar. Man har därför fram tills dess på sig för att ta fram en ny lagstiftning, menar han.

– Nu ska kommittén jobba klart i några veckor, sedan så får vi se vad som händer, säger Malm.

– Det kan bli så att vi skriver ett eget förslag eller hittar samsyn med andra partier.

Socialdemokraternas representant i migrationskommittén, Rikard Larsson, vill inte gå in på om S nu ska sikta på en uppgörelse med MP, C och L.

De fyra partierna skulle med stöd av Vänsterpartiet (V) kunna få majoritet för en migrationspolitik.

– Nu har vi kommittén i dag, där alla partier är med, och vi börjar med att ta diskussionerna där. Det är sekretariatet och ordförande som håller i den processen. Vi får se vad det ger i dag, säger Rikard Larsson.

Men vi är fortfarande inne på att vi behöver ha bredare uppgörelser.

Kan bli svårt

M, KD och Sverigedemokraterna (SD) vill ha en stramare migrationspolitik än i dag. M och KD anklagade i går S för att välja att rädda regeringssamarbetet med MP framför en realistisk politik för Sverige.

SD anser att även M:s migrationspolitik är för generös och kommer att lägga fram ett eget förslag i migrationskommittén.

På tisdagens möte försökte dock SD att få med sig de andra på att kommitténs tjänstemän omgående ska skriva ihop ett förslag till ny asyllag som uppfyller minimikraven i EU-reglerna på området.

SD-förslaget fick dock inte stöd.

”Efter att förhandlingarna havererat hade vi tyckt det var rimligt att partierna fick utgå från ett blankt papper, det vill säga en lagstiftning som strikt utgår från Sveriges förpliktelser, och därefter rösta om vart och ett av förslagen som olika partier vill lyfta in utöver” säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

”Nu blir det i stället en tjänstemannaprodukt av betänkandet som saknar politisk förankring från något håll och som kommer vara oanvändbar för att ersätta den tillfälliga lagen. Det är ett stort misslyckande av regeringen och ett svek inför väljarna” hävdar Åkesson.

Efter dagens kommittémöte återstår bara ett, den 23 juli. Kommitténs betänkande ska presenteras och lämnas till regeringen den 15 augusti. I migrationskommittén ingår samtliga åtta riksdagspartier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV