Södertälje kommun har anmält Scania till åklagare för oljeläckaget i helgen. Kommunens miljökontor undersöker också på egen hand vad som hänt.
Privatpersoner upptäckte under söndagen att olja runnit ut i Södertälje. Nu har kommunen börjat undersöka vad som orsakat läckan, och också anmält läckaget till åklagare.
– När vi får in en sådan här händelse ska vi åtalsanmäla om det är misstanke om miljöbrott och det har vi gjort. Det ligger hos åklagarmyndigheten nu, men även om de utreder hindrar det ju inte vår hantering i egenskap av tillsynsmyndighet, säger Eva Ryblad, miljöinspektör på Södertälje kommuns Miljökontor.
När räddningstjänsten kom till platsen i helgen möttes de av ett oljeskimmer på vattenytan vid småbåtshamnen i Strömsviken.
– Ett arbete för att stoppa läckan var redan påbörjat där men vi lade ytterligare länsar och kunde konstatera var läckaget kom från, berättar Andreas Blomquist, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.
Regnet har spridit oljan.
Oljeläckaget spårades till Scania, som har stor verksamhet i området. Det ska röra sig om styrservoolja och incidenten inträffade inomhus för 14 dagar sedan. Enligt räddningstjänsten har cirka 10 000 liter olja runnit ut inne i en byggnad.
– Sedan dess har det sanerats och det återstår en del sanering. Men på grund av det myckna regnandet så trycktes det som hade samlats i dagvattenbrunnar upp och kunde spridas. Men det ska vara relativt små mängder som läckt ut, säger Hans-Åke Danielson på Scanias presstjänst.
Både Scania och Södertälje kommun uppskattar att mängden olja som spridits vidare till viken, via ett dike, ligger någonstans mellan 700 och 1 000 liter.
– Oljan är tydligt rödfärgad så man ser rätt bra vart den tar vägen, säger Eva Ryblad, miljöinspektör på Södertälje kommuns Miljökontor.
Giftig för organismer
Hon poängterar att det inte bara är Scanias dagvatten som går ut i viken, men av det hon sett hittills kommer oljan troligtvis från Scanias verkstad.
– Det är naturligtvis aldrig bra att det kommer ut olja och just den här oljan är giftig för vattenlevande organismer och har långtidseffekter, alltså den bryts inte ner. Men det säger inget om effekten på den här platsen, för här har det spätts ut. Jag tror inte att det kommer att få effekter i långa loppet, säger Eva Ryblad.
Eva Ryblad säger att kommunen förväntar sig att Scania går till botten med det som skett.
– Vi har haft saneringsföretag, med spol- och sugbilar, inne hela tiden och även nu under helgen och det saneringsarbetet fortsätter. Vi utreder också hur det kunde gå sönder och kommer se över beredskapen med. Det är ju ett haveri, säger Hans-Åke Danielson på Scanias presstjänst.