Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Dom väntas mot terroranklagade Amnestyledare

Svenske Ali Gharavi, trea från vänster, pratar med medier efter att i oktober 2017 ha blivit släppt ur turkiskt fängelse i väntan på dom.

I dag väntas domen falla mot de så kallade ”Istanbul 11” som misstänks för terrorbrott i Turkiet. Bland de elva åtalade finns två tidigare högt uppsatta Amnestychefer och den svenske it-konsulten Ali Gharavi.

De elva, nio människorättsförsvarare och två internationella experter, greps sommaren 2017 i samband med ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön.

Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda – att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals före detta högsta chefer i Turkiet.

De åtalade riskerar upp till 15 års fängelse för ”samhällsomstörtande aktiviteter”.

Redo för det värsta

”Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk. Vi hoppas på det bästa men är redo för det värsta”, säger Eser i ett pressmeddelande från Amnesty International.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men rättegången flyttades även då fram under oklara omständigheter.

Tio av de misstänkta släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

Inget dagsljus

Ali Gharavi har tidigare berättat för Dagens Nyheter om tiden som frihetsberövad.

– Ljuset var alltid på, vi fick aldrig se dagsljus och klockorna var inställda på olika tider. Man tappade helt dygnsrytmen. Det var väldigt pressande psykologiskt, sade han om de två veckorna i häkte.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelser, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Även Amnesty kallar anklagelserna för absurda.

”Allt annat än ett frikännande av de elva skulle sända en ilning längs ryggraden hos dem som tror på fredlig civilsamhällelig aktivism”, säger Amnestys nytillträdde Europachef Nils Muižnieks i ett pressmeddelande.

Fakta: ”Istanbul 11”

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas ”Istanbul 11”. 
De anklagas bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.
Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. 
Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.
Under senare domstolsförhandlingar har åklagarna justerat sina yrkanden och öppnat för att flera av de elva kan frias.
De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. 
De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. ”När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara”, skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV