Myndigheter i Bangladesh använder en lag om digital säkerhet för att trakassera och kvarhålla regeringskritiker, som aktivister och journalister, i häkte, enligt Human rights watch. Organisationen kräver nu att premiärminister Sheikh Hasina Wazed genast vidtar åtgärder för att skydda yttrandefriheten.
”Myndigheterna utplånar rättsstatsprincipen och arresterar godtyckligt vem som helst som de känner kan kritisera regeringen, särskilt premiärministern eller hennes familj. I en tid då regeringen borde minska antalet människor i förvar för att skydda dem mot smitta av Covid-19 låser de in människor för kommentarer på sociala medier”, skriver Human rights watchs asienchef Brad Adams på organisationens webbplats.
Bangladesh internetlag, Digital Security Act, har fått skarp kritik. Journalisten Shafiqul Islam Kajol greps i mars efter Facebook-inlägg, där han skrev om trafficking med koppling till personer i regeringspartiet. Han försvann i 53 dagar, enligt Human Rights watch.
Reportrar utan gränser, RUG, kallade gripandet ”extremt chockerande”.
”Vi uppmanar den bangladeshiska åklagarmyndigheten att beordra denna journalists omedelbara frisläpp och att utse ett seriöst team av utredare för att fastställa hur han blev bortförd hela denna tid”, kommenterade Daniel Bastard, RUG Asien-Stilla havet, till tidningen The Guardian.
Den 28 juni nekades Shafiqul Islam Kajol åter borgen, enligt uppgift för att kunna förhöras ytterligare.
Bangladeshs högsta domstol har utfärdat direktiv för förhör i förvar, som innefattar att det ska ske i ett rum med glasväggar samt med advokater och anhöriga. Enligt Human rights watch efterlevs detta ”sällan, om någonsin”.
Människorättsorganisationen är kritisk mot frihetsberövande, vilket enligt internationell rätt endast får ske i undantagsfall.
”I stället för att använda Covid-19 som en förevändning för att låsa in kritiker bör myndigheterna som ett svar på pandemin släppa människor som Kajol, som godtyckligt arresterats och inte utgör någon fara för andra”, skriver Brad Adams.