Förra veckan utlovades ett stöd på 1,8 miljarder dollar till det krisdrabbade Sudan vid en internationell givarkonferens. Frågan är dock hur långt det kommer att räcka för landets övergångsregering i dess arbete för att genomdriva politiska reformer.
Samma vecka som beslutet om det internationella stödet tillkännagavs meddelade Sudans energiminister Adil Ibrahim att landet kommer att drabbas av dagliga upp till sju timmar långa elavbrott under den kommande tiden. Beskedet gavs till befolkningen i ett land som på senare tid upplevt över 40 graders värme, och där många redan tidigare varit på jakt efter batteridrivna fläktar.
Enligt Adil Ibrahim beror elavbrotten på att många utländska ingenjörer som arbetat inom energisektorn rest hem på grund av coronakrisen. Andra källor uppger dock att situationen är mer komplicerad än så.
– Regeringen har inte de pengar som krävs för att köpa bränsle till energisektorn, säger en person vid finansdepartementet som inte vill bli citerad med sitt namn, till IPS.
I april förra året störtades diktatorn Omar al-Bashir efter att ha suttit 30 år vid makten. Nu leds landet i stället av en civil-militär övergångsregering, som dock lider stor brist på resurser.
Sudans militär har kontrollerat landet i nästan 50 års tid genom diktaturer och armén har fortsatt ett starkt grepp om makten.
Mångmiljardstödet som utlovades vid den internationella partnerskapskonferensen, där Tyskland stod som värd, ska gå till att stötta övergångsregeringen och även öka landets ekonomiska möjligheter. Ett 40-tal länder och institutioner – däribland EU och USA – deltog vid det virtuella mötet, liksom FN:s generalsekreterare António Guterres.
Sudans premiärminister Abdallah Hamdok beskriver beslutet som ”oöverträffat”. Den erfarne journalisten Shawqi Abdelazim i Khartoum menar att mötet även hade en viktig politisk betydelse.
– Konferensen signalerar att Sudan är på väg tillbaka i den internationella gemenskapen. Många länder vill att Sudan ska tas bort från listan över länder som stöttar terrorism, vilket skulle vara mycket viktigt för den ekonomiska återuppbyggnaden, säger Shawqi Abdelazim, som arbetar för lokala och tyska medier, till IPS.
Landet finns dock kvar på USA:s lista över terroriststater, vilket gör att Sudan inte har tillgång till medel från internationella finansinstitutioner.
Samtidigt visar en färsk rapport från tankesmedjan European Council on Foreign Relations att högt uppsatta militärer kontrollerar ett nätverk av företag i Sudan som man utnyttjar i politiska syften.
Den civilledda delen av övergångsregeringen under Abdallah Hamdok behöver stöd i dess kamp för att stärka det civila styret och i arbetet för att kunna genomföra demokratiska val, samt för att bekämpa det tidigare styrande partiets djupt förankrade maktställning.
– Konferensen gav legitimitet till den civila regeringen och klargjorde att den stöttas, säger ekonomen Mayada Hassanein i Khartoum till IPS.
Behöver stora resurser
Samtidigt kommer inte den civila regeringen att klara sig länge med det stöd som nu utlovats, påpekar Mayada Hassanein.
Sudans finansdepartement behöver stora resurser för sin satsning på att ge bidrag till alla familjer som drabbats hårt av de ständigt stigande levnadsomkostnaderna. Men Mayada Abdelazim menar att andra satsningar skulle vara mer effektiva.
– Det är rättvist att ge stöd till utsatta familjer, men det vore bättre att satsa resurserna på offentliga tjänster som kan skydda familjer från marknadens skakighet. Det finns ingen poäng att ha pengar i fickan om du inte kan få tag på mediciner eller har någon skola åt dina barn.
Bristen på läkemedel var stor i Sudan redan innan coronakrisen och har nu förvärrats ytterligare.
Övergångsregeringen har hittills inte lyckats finansiera det ambitiösa program för en demokratisk utveckling som det sudanesiska folket väntar på. Dessutom har landet stora utlandsskulder och även om USA har hävt det tidigare handelsembargot mot Sudan har inte alla sanktioner lyfts.
Under Omar al-Bashirs tid vid makten tvingades befolkningen utstå ett flertal krig, svår fattigdom, förtryck och en total brist på välfärdsservice.
Länge gick över hälften av statsbudgeten till militären och säkerhetsapparaten, vilket lämnade mycket små resurser kvar till satsningar på sjukvård och utbildning.
Nyligen höjde regeringen minimilönerna i landet kraftigt för att bemöta inflationen. Samtidigt ökade inflationen ytterligare, och effekten av de höjda lönerna har uteblivit på grund av stigande matpriser.
– De pengar människor får äts upp, eftersom osäkerheten leder till att priserna stiger. Företagen vet inte hur mycket de tvingas betala i hyra eller för sina varor nästa månad, och tvingas därför höja sina priser, säger Mayada Abdelazim.
Utanför huvudstaden Khartoum är situationen ännu svårare för många, berättar Hanan Hassan som bor i staden Damazin.
– Kostnaderna för lokala transporter har tredubblats och matpriserna stiger varje dag vilket gör det omöjligt att göra en månadsbudget, säger Hanan Hassan, som menar att lokala företag utnyttjat situationen eftersom myndigheterna inte genomför några åtgärder.
Trycker nya sedlar
Samtidigt har inte regeringen de pengar som behövs för att kunna betala ut löner eller importera den mat som behövs i landet, enligt den anonyma källan vid finansdepartementet.
– Centralbanken är tvungen att trycka nya sedlar för att kunna finansiera resten av årets budget, säger personen.
I november förra året bildade övergångsregeringen en kommitté med uppgift att spåra upp och återta offentliga resurser som den tidigare presidenten och hans närstående förskingrat. Sedan dess har kommittén vid återkommande presskonferenser berättat om mark, företag och finansiella resurser som konfiskerats från den gamla regimens företrädare.
I maj i år meddelades att det samlade värdet för tillgångarna uppgick till mångmiljardbelopp – som dock ännu inte har förvandlats till reda pengar. Och bedömare menar att det kommer att bli svårt att realisera dessa tillgångar, eftersom så få personer i landet har de resurser som behövs för att köpa egendomarna.
Samtidigt har förhoppningarna ökat om ett fortsatt stöd till Sudan från det internationella samfundet.
– Revolutionen i Sudan gav människor runt om i världen hopp om att förändringarna kan ske, och det är vårt ansvar att stötta denna övergångsprocess, säger den tyske ambassadören Ulrich Klöckner till IPS.