Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Massgripanden vid protester mot Hongkonglag

Polisen griper en demonstrant i Causeway Bay på Hongkongön.

De boende i Hongkong har på 23-årsdagen av att den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina vaknat upp till en ny verklighet. Bara timmar efter att den omstridda nya säkerhetslagen infördes har polisen gripit 30 personer – och möter nya protester med vattenkanon.

Säkerheten var under morgonen hög runt Hongkongs regeringskvarter. Vid en flaggceremoni för att fira det brittiska överlämnandet den 1 juli 1997 sade stadens ledare Carrie Lam att lagen är den viktigaste utvecklingen för regionen sedan dess.

– Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system, sade hon enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är också ett oundvikligt och hastigt beslut för att återställa samhälles stabilitet.

Upp till livstid

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas, varnar Hongkongpolisen.

Och bara några timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Den gripne höll upp en flagga med texten ”Självständighet för Hongkong”, enligt polisen, som lagt ut en bild på mannen på sitt Twitterkonto.

Men det har inte avskräckt andra demonstranter från att fortsätta protestera och polisen har satt in en vattenkanon för att försöka skingra dem, rapporterar Reuters. Runt klockan 15 lokal tid kom uppgifter om ytterligare frihetsberövanden.

Brott mot säkerhetslagen

Totalt 30 personer har gripits anklagade för olovlig sammankomst, brott mot säkerhetslagen, hindrande av polisens arbete och innehav av vapen, uppger Hongkongpolisen enligt Reuters.

När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetslagen inskränker Hongkongbornas rättigheter och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum.

Straffen i den nya säkerhetslagen kan vara upp till livstids fängelse, enligt Reuters. Lagen gäller alla som befinner sig i Hongkong, även utlänningar. Den övertrumfar befintlig lagstiftning i den särskilda administrativa regionen.

Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av ”komplexa” fall som hotar rikets säkerhet.

Tillbakavisar kritiken

Från omvärlden fortsätter fördömanden att trilla in.

– Det som händer är extremt oroväckande, eftersom vi anser att Hongkongs autonomi gradvis håller på att urgröpas, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till public service-kanalen ZDF.

Maas varnar också för att relationen mellan Kina och EU – där Tyskland på onsdagen tar över som ordförandeland – kommer att påverkas av Pekings agerande.

Kina tillbakavisar den internationella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, till nyhetsbyrån AFP.

– Vi har all rätt att införa strafflagstiftning, straffrättsliga förfaranden och nationell säkerhetslagstiftning, samt andra lagar i Hongkong, fortsätter han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV