Böter som inte betalas ska oftare omvandlas till fängelse. Lagen skärps nu för bötfällda som inte vill betala.
Det framgår av en lagrådsremiss som regeringen beslutar om på torsdagen.
– Vi behöver ha fler påtryckningsmedel, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Enligt Kronofogden var drygt 76 000 personer restbokförda för bötesskulder i slutet av förra året. Av dem hade nästan 10 000 mellan tre och nio bötesskulder.
– Jag skulle inte säga att det är ett växande problem. Det har nog alltid varit så att vi haft folk som vägrar betala sina böter, säger Johansson.
Möjligheten att omvandla obetalda böter till fängelsestraff finns redan i dag, men används sällan. Justitiedepartementet uppger att det under de senaste tio åren handlat om ett trettontal ärenden per år.
En orsak bedöms vara att lagen i dag kräver att det ska vara ”uppenbart” att orsaken till att böterna inte betalats beror på trots. Regeringen vill nu stryka ”uppenbart”.
Man räknar med att fler personer med bötesskulder som inte kunnat drivas in på grund av trots ska kunna få bötesstraffet omvandlat till fängelse i upp till tre månader.
Det handlar om böter som dömts ut av domstol, oftast gällande ringa narkotikabrott, ringa stöld, olovlig körning eller andra brott mot trafikförordningen.
Man ska dock slippa skaka galler om orsaken till de obetalda böterna är att medel saknas.
Justitieministern räknar inte med att lagändringen leder till att tusentals med obetalda böter nu hamnar i fängelse varje år.
– Jag tror att den stora effekten blir att fler kommer att betala sina böter, säger Morgan Johansson.
Lagskärpningen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2021.