Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Miljardlån kan gynna korruptionen i Egypten

Från Tahrirtorget 2015, vid revolutionen mot regimen i Egypten.

Trots stora problem med korruption i Egypten har Internationella Valutafonden planer på att låna ut fler stora miljardbelopp till landet. Nu protesterar grupper för mänskliga rättigheter, som Human rights watch, mot det.

– Nästan 100 miljoner egyptier behöver få veta att IMF (Internationella Valutafonden, red anm) inte lånar ut flera miljarder dollar utan korrekt kontroll, utan att säkerställa att det faktiskt kommer att hjälpa dem som är mest drabbade av den ekonomiska nedgången på grund av pandemin,” säger Sarah Saadoun på Human rights watch, HRW, i ett pressmeddelande.

Internationella Valutafonden (International Monetary Fund), IMF, ska verka för ”ekonomisk tillväxt, ökad levnadsstandard i världen och bidra till en balanserad ökning av världshandeln.”

IMF övervakar 189 medlemsländers ekonomier, kan ge teknisk assistans vid behov och lånar ut pengar till sina medlemmar – sammanlagt runt 9,3 biljoner svenska kronor per år.

Den 26 juni kommer IMF att rösta om att låna ut ytterligare 5,2 miljarder amerikanska dollar, det vill säga drygt 48 miljarder svenska kronor, till Egypten i coronakrisen. Miljardbelopp från IMF har beviljats tidigare till landet.

Och nu protesterar alltså flera olika människorättsgrupper och demokratiprojekt mot det här i ett brev som skickades igår, den 23 juni, till IMF: s verkställande direktörer.

I brevet lyfter de behovet av att åtgärder mot korruption först kommer på plats och blir till ett villkor för att Egypten ska få låna de här pengarna från IMF. De vill också att lånevillkoren blir offentliga från början för allmänheten.

Det är representanter från Cairo Institute for Human Rights Studies, mänskliga rättighetsforumet EuroMed Rights,  International Federation for Human Rights, flera olika demokratiprojekt i Egypten och HRW som har skrivit under brevet.

Korrupt eller inte

FN:s Norska FN-sambandet och Svenska FN-förbundet står bakom Globalis, ett slags digitalt uppslagsverk och världskarta där det till exempel finns en skala för korruption i världens länder.

Graderingen går från 0 till 100, där 0 indikerar väldigt stor korruption och 100 står för ingen eller mycket liten korrumperad verksamhet i  landet.

Inget land har hamnat vare sig på 0 eller 100 men Danmark, med sina 88 poäng, hamnar i topp. Tätt följt av Nya Zeeland på 87.

Sverige, Schweiz och Singapore hamnar på en delad pallplats med 85 poäng var.

Egypten hamnar på 35 poäng,  tillsammans med länder som till exempel Östtimor, El Salvador och Algeriet. Bottennoteringen får Somalia med  tio poäng.

I en intervju den 16 juni i år, med Transparency International, en organisation  som arbetar mot korruption, sa den verkställande direktören för IMF,  Kristalina Georgieva, vid flera tillfällen:

– Förankrad korruption undergräver hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt.

Miljardlån

I oktober 2019 fick Egypten den sista delen av ett treårigt lån från IMF på 12 miljarder dollar, runt 111 miljarder svenska kronor.  De pengarna räckte inte för att hantera landets ökande fattigdom och stora sociala klyftor, som var ett av syftena med lånet.

Det amerikanska utrikesdepartementets landrapporter uppger att den egyptiska regeringen inte verkställer sina lagar mot korruption. Den egyptiska militärens inblandning i ekonomin har också ökat riskerna för det här, militärägda företag får operera utan civil kontroll och insyn.

Det gör att den egyptiska allmänheten saknar information för att kunna utvärdera kostnader och offentligt finansierade projekt. Och se vilka som är mottagare av pengarna.

För fyra år sedan avskedade Egyptens president, Abd al-Fattah al-Sisi, den dåvarande chefen för en oberoende instans mot korruption i landet, Egyptens centrala revisionsbyrå.

Det var i samband med att byråchefen, Hisham Genina, hävdade att Egypten förlorat runt 706 miljarder svenska kronor mellan 2012 och 2015 på grund av regeringsstödd korruption. Han dömdes till ett års fängelse för det, med brottsrubriceringen spridande av falska nyheter.

 IMF har upprepade gånger sagt att antikorruption och offentligt engagemang är nyckelelement för bekämpandet av den ekonomiska krisen i samband med covid-19. Men de lånar ut miljarder av dollar till Egypten utan att offentliggöra villkoren eller redovisa den höga korruptionsrisken, säger Sarah Saadoun på HRW,

Om två dagar, den 26 juni, är det alltså tänkt att IMF ska rösta om ett nytt miljardlån till Egypten. Om fonden hörsammar de framförda protesterna eller inte, det visar sig inom kort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV