I förra veckan deklarerades naturkatastrof i norra Kroatien, efter att 50 miljoner bin hittats döda på marken. Just nu utreds vad som ligger bakom massdöden, men misstankarna går mot någon typ av förgiftning.
Det var den 9 juni som ett tjugotal biodlare hittade en matta av omkring 50 miljoner döda bin på marken i regionen Medimurje nära den Ungerska gränsen. Veterinärer och kriminaltekniker undersöker nu vad som ligger bakom.
”Det är förmodligen insektsmedelförgiftning. Efter analysen kommer det att bli känt om detta är resultatet av besprutning av potatis eller raps ”, sa Ana Pepelko, en biodlare från Gardinovac, till den nationella TV-kanalen HRT.
Biodlarna kommer att ersättas med 200 euro för varje förstörd bikupa, men ”Skadorna på ekosystemet är katastrofala”, uppger Željko Trupković från landets biodlarförening till HRT. Han konstaterar också att detta inte är första gången som bin dör av förgiftning och hans organisation har tidigare genomfört protester mot användandet av bekämpningsmedel.
Samtidigt är bekämpningsmedel inte det enda hotet mot bina. Klimatförändringar, sjukdomar, monokulturer och minskad biodiversitet är exempel på andra hot som gör att antalet bin och andra pollinatörer minskat kraftigt i världen de senaste åren.
Kraftigast har minskningen av antalet bin varit i USA, där biodlare uppges förlora 40 procent av sina bisamhällen varje år. Denna så kallade Colony Collapse Disorder, CCD, tros bero på en rad samverkande faktorer.
Även i Europa är situationen allvarlig. År 2018 förbjöd EU användning av tre kemiska bekämpningsmedel, neonikotinoider, som visat sig ha en negativ inverkan på binas navigationsförmåga.
Även FN:s jordbruksorganisation FAO har slagit larm om hoten mot bisamhällena och uppmanat alla i världen att hjälpa till.
”Länder måste gå över till en mer pollineringsvänlig och hållbar livsmedelspolitik och system”, sa FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva under FN:s världsbidag i maj förra året. Han tillade att ”även odling av blommor hemma för att mata bin bidrar till denna ansträngning”.