Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Etolog om midsommarsillen: ”Kvävs på däck”

Midsommarafton är den dag på året då svenskarna äter överlägset mest sill.

3000 ton sill väntas svenskarna äta under helgen. Syre har talat med etologen Albin Gräns om sillarnas utdragna dödskamp. ”Många som får veta blir chockerade”, säger han.

Få svenska traditioner anses så heliga som midsommarsillen. Men inte många känner till vad sillar och andra fiskar som dör i det industriella fisket är med om under sina sista timmar i livet.

Först samlas fiskarna in, exempelvis i en flyttrål. Under tiden simmar stressade fiskar allt vad de kan, inte sällan till utmattning. Därefter lyfts de ur vattnet.

– Fiskar är inte gjorda för att vara i luft. Organ kollapsar och fiskarna får inget syre, säger Albin Gräns, doktor i zoofysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det stora antalet fiskar innebär ytterligare påfrestningar, konstaterar Albin Gräns.

– De som hamnar underst kommer att ha tusentals kilo av andra fiskar över sig.

Att kvävas till döds tar alltifrån några minuter till flera timmar för en fisk. De fiskar som lever i det svala norden överlever särskilt länge och kan ligga i fyra timmar och kippa efter andan.

– De fiskar som dör fortare gör det i regel för att man hinner påbörja rensningen men även det är en lång och utdragen process för en fisk.

Fiskar som hålls i fångenskap, så kallad odlad fisk måste avlivas med form av någon bedövning. Men det gäller inte vildfångad fisk. Därmed kan de rensas medan de fortfarande är vid medvetande.

Kunskapen bland människor i allmänhet om vad fiskarna är med om är låg, tror Albin Gräns.

– Många är noga med att köpa miljömärkt fisk. Men vad många inte vet är att märkningen bara visar att fisket skett på ett hållbart sätt, det säger inget om hur fiskarna behandlats efter de kommit upp i båten.  Många som får veta att den fisk som man betalt extra för kan ha  legat och kvävts i flera timmar på däck blir chockerade.

En fisk saknar bokstavligt talat en röst, påpekar Albin Gräns. Till skillnad från en gris som skriker innan den gasas ihjäl är fisken tyst.

– Men de reagerar på stress och skador på samma sätt som däggdjur och fåglar. Stresshormoner frigörs och hjärtfrekvensen rusar.

Uppdatering 19 juni kl 22.30: En tidigare version av artikeln hade en rubrik som felaktigt gav intrycket av att etologen uttalade sig specifikt om hur lång tid det tar för just sillar att kvävas till döds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV