Anti-kinesiska stämningar blossar nu upp i Indien. Detta efter att 20 indiska soldater dödades vid den omstridda gränsen i Himalaya under tisdagen.
Gränsen mellan Kina och Indien i Himalaya är omstridd sedan årtionden tillbaka. Vid flera tillfällen har det förekommit sammanstötningar mellan soldater längs gränsen, men i går var första gången sedan 1975 som människor miste livet. 20 indiska soldater dödades, enligt indiska källor, med klubbor och stenar. Indiska myndigheter uppger att soldater från båda sidor dödades, men det har inte bekräftats av Kina.
FN har reagerat på händelsen genom att uppmana de båda kärnvapenmakterna att ”idka maximal återhållsamhet”, rapporterar TT.
Enligt uttalanden från Kina utrikesdepartement är ”båda sidor överens om att lösa situationen genom dialog”.
Från indiskt håll är uttalandena dock kärvare i tonen.
– Soldaternas offer ska inte vara förgäves. För oss är vår enighet och suveränitet det allra viktigaste. Indien vill ha fred, men när vi provoceras är vi kapabla att ge ett passande svar på alla sorters situationer, sa premiärminister Narendra Modi under onsdagen, enligt AP.
Kinesiska produkter brändes
Anti-kinesiska stämningar tar sig nu olika uttryck i landet. Vid en demonstration i staden Lucknow brändes produkter som tillverkats i Kina.
”Beijing kan inte samtidigt döda våra soldater vid gränsen och förvänta sig att få tillgång till vår enorma marknad”, skriver tidningen Times of India i en ledare och uppmanar till sanktioner mot importen från Kina, rapporterar Reuters.
Forskare varnar för att spänningarna mellan de båda kärnvapenmakterna kan hålla i sig.
– Det är sannolikt att det här blir en vändpunkt för de indisk-kinesiska relationerna och för den geopolitiska situationen i indiska oceanen, säger Abraham Denmark som leder Asienprogramet vid Wilsoncentret i Washington till AP.
Sammanhanget som upptrappningen sker i ger anledning till oro, menar han.
– Vi har redan sett den dödligaste sammandrabbningen på den indisk-kinesiska gränsen på över femtio år, både länderna leds av män som omfamnar nationalism och båda länderna står inför enorma omvälvningar till följd av såväl coronapandemin och andra långsiktiga problem.
Gränskonflikten går tillbaka till 1914 då brittiska koloniala myndigheter kom överens med Tibet om gränsdragningen. Kina har aldrig godtagit gränsen, men sedan 1937 finns den utmärkt på officiella indiska kartor.