Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Larm om psykisk ohälsa hos ensamkommande

Tre asylsökande pojkar försökte begå självmord – en av dem dog. Nu slår Ensamkommandes förbund larm. Den psykiska ohälsan breder ut sig bland de ensamkommande i spåren av den hårdare migrationspolitiken. Hur många som tagit sitt liv är det ingen som vet.

Natten till den 26 januari tog en 16-årig pojke sitt liv på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Vännäs. Efter att han hittats död försökte ytterligare två pojkar på boendet begå självmord, men överlevde. En av dem fördes till sjukhus, men kunde lämna det två dagar senare. Uppgifterna om vad som föranledde händelserna går isär.

Omid Mahmoudi, grundare av Ensamkommandes förbund, är upprörd men inte förvånad över tragedin. Han märker hur allvarlig psykisk ohälsa blir allt vanligare bland de ensamkommande flyktingbarn han möter. En direkt följd av den hårdare migrationspolitiken och utvisningarna av unga till Afghanistan, menar han.

– Förändringen är total. De som kom före 2015 mår bra, är självsäkra och har lyckats bra. De som kommit nu lever i skräck, säger Omid Mahmoudi.

En rapport från Stockholms universitet bekräftar att ensamkommande afghanska pojkar är en grupp som generellt klarat sig bra tidigare. 2015 hade exempelvis 65 procent jobb bland de som kom till Sverige mellan 2003 och 2012.

Självskadebeteende, självmordstankar och fullbordade självmord hör till de konsekvenser Omid Mahmoudi ser av migrationspolitiken. En av de hårdast drabbade grupperna är de unga människor som vuxit upp i Iran och nu utvisas till Afghanistan – ett land som många av dem aldrig varit i.

– Många saknar helt och hållet nätverk i landet de ska skickas till. De är livrädda att utnyttjas, sexuellt och som soldater, säger han.

Han påpekar också att en del av de ensamma barnen är små, vissa inte äldre än 10 år. De har kommit hit i hopp om att familjen ska kunna komma efter. Något som med den nya asylpolitiken ofta är omöjligt.

Hur många unga asylsökande som tagit sitt liv är det ingen som vet. Innan man har ett svenskt personnummer ingår man inte i den officiella statistiken över dödsorsaker. Inte heller Migrationsverket för någon statistik.

Flera Barn- och ungdomspsykiatri-mottagningar i landet bekräftar dock bilden av en ökad psykisk ohälsa bland ensamkommande barn. Dagens Nyheter rapporterade i november om att nära 40 procent av de ensamkommande som tas om hand på BUP i Stockholm har självmordstankar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV