Den spanska regeringen har beslutat om att införa basinkomst för 1,6 miljoner spanska medborgare som lever under extrem fattigdom i landet.
Men den som blir berättigad den här inkomsten ska samtidigt söka jobb.
Spanien är ett av de mest drabbade länderna i världen när det handlar om dödsfall på grund av covid-19. Enligt de senaste siffrorna har hittills drygt 27 000 personer dött av virussjukdomen i landet, att jämföra med den totala dödssiffran i världen som just nu ligger på 432 000.
Coronapandemin innebär också en svår ekonomisk kris och för EU-länder med höga skulder blir det extra kännbart. Dit hör Spanien, även Italien och Frankrike.
Mellan 2 och 4 juni började Spanien att räkna sina dödsfall till följd av corona på ett annat sätt. Och plötsligt rapporterade landet in noll döda på grund av sjukdomen – tre dagar i rad.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchéz kallade det hela för ”en prestation av alla.” Medan Barcelonas institut för global hälsa varnade för att det här meddelandet bara ingav en falsk känsla av trygghet bland befolkningen i ett av världens mest coronadrabbade länder.
Men hur kunde landet redovisa noll döda under de här dagarna? Det berodde på att den spanska folkhälsomyndigheten ändrade sättet att redovisa den här statistiken. Istället för att rapportera in antalet dödsfall det senaste dygnet, som de flesta länder gör, började Spanien istället att rapportera in dödstal efter dödsdatum och det här har orsakat en eftersläpning i systemet.
Innan Spanien införde sitt nya statistiksystem som gör det svårt att jämföra det med andra länder vad gäller dödsfall i corona, var landet det tredje värst drabbade i världen av corona, sett till befolkningsmängden, efter Sverige och Storbritannien.
Och den spanska ekonomin är som sagt hårt ansträngd. Ambitionen och viljan att öppna upp landet igen, inte minst för turismen som är en stor inkomstkälla, är stor hos landets makthavare. Och den 21 juni är det dags att börja med det.
Premiärminister Pedro Sánchez lyfter fram hotell- och turismindustrin som mycket viktiga för att landet ska kunna återhämta sig från coronan.
För extremt fattiga
Men den sortens näring hjälper inte alltid de mest sårbara hushållen i landet. Därför beslutade den spanska regeringen nyligen att införa en månatlig basinkomst för dem.
Det här projektet ingick redan i regeringens fyraårsprogram för reformer men klubbades nu igenom snabbare på grund av coronakrisens konsekvenser – människor som har det sämst ekonomiskt ställt drabbas i regel hårdast världen över av pandemin.
Spaniens finansminister María Jesús Montero beskriver den här basinkomstinsatsen som ”ett jättesteg i kampen mot ojämlikhet”, rapporterar tidningen El País.
Enligt den spanska regeringens satsning på basinkomst ska 1,6 miljoner människor befrias från extrem fattigdom i landet. Det vill säga en grupp på hela 12,4 procent av landets invånare. I EU ligger den snittsiffran på 6,9 procent.
En vuxen person under 65 år som tillhör den här gruppen i Spanien, kan få en månatlig summa på minst 462 euro, det vill säga 4 858 svenska kronor, enligt dagens valutakurs. Vid behov kan det här beloppet kompletteras med andra sociala förmåner.
Summan för familjer varierar men kan som högst bli 1 015 euro, alltså 10 673 kronor, enligt aktuell kurs.
För att kunna få den här typen av basinkomst måste en person ha varit långtidsarbetslös eller inte ha rätt till den spanska varianten av a-kassa.
Även personer som ursprungligen har kommit från andra länder och har bott i Spanien i minst ett år, med permanent uppehållstillstånd, kan också ha möjlighet att få basinkomst. Socialminister José Luis Escrivá presenterar det som ett permanent skyddsnät för de mest utsatta i samhället.
Men till skillnad från den så kallade universella basinkomsten är den här varianten inte helt villkorslös. Den som tar emot den här spanska basinkomsten ska också motiveras till att söka arbete.
Enligt Spaniens socialminister är det nödvändigt för att arbetslösa ska vilja söka arbete.
Tidigare har andra varianter av basinkomst, med andra belopp, funnits för människor i olika regioner i Spanien. I Baskien har till exempel ungefär 70 procent av de personer som lever på fattigdomsgränsen fått en slags typ av basinkomst.
Men det här basinkomstprojektet är den största satsningen hittills för Spanien och beräknas bli införd inom en snar framtid. Den beräknas kosta runt 31 miljarder svenska kronor.