Det har talats mycket om sanning och ”alternativa fakta” i media den senaste tiden. Hur avgör du vad du ska tro på i tidningar, radio och tv och på nätet?
– Jag försöker hålla mig skeptisk till att bara ta nyheterna som sanning och försöka hitta någon originalkälla istället (såsom en rapport eller forskningsartikel). Vidare så tittar jag på om journalisten verkar ha träffat personerna det berör eller om det är andrahandsrapportering. Jag litar också olika mycket på olika mediaaktörer. Och så lyssnar jag på mitt favoritprogram Medierna i P1 som granskar journalistik.
Olle Hilborn, 31 år, språkrör för MP Karlskrona, Jämjö
– Seriösa medier har oftast pålitliga källor, men självklart kan det bli tokigt ibland. När det gäller mindre mediekanaler brukar jag försöka se vad som verkar rimligt, kanske googla eller fråga kunniga. Jag tror också det är viktigt att fundera på agendan. De tydligaste exemplen hittar man på rasistiska och främlingsfientliga sajter. När jag börjat gräva i några rapporterade fall blir det tydligt att det inte finns mycket sanning bakom. Det bästa sättet är att källgranska, dubbelkolla och gräva.
Fatou Bakotou Darboe, 45 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm
– Litar på det jag läser i arbetartidningar, typ Dalademokraten och Värmlands folkblad. SVT och SR känns ju också stadiga. Är det på nätet beror det på källan. Litar aldrig på typ Fria tider eller något annat högerfjoll. Eller så kallade alternativa sidor. Foliehattar och töntvänster går helt bort.
Kenneth Andersson, 50 år, skogsarbetare, Äppelbo