Lika lön är inte bara en rättvisefråga – det ger också bättre resultat. Den slutsatsen drar forskarna från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet efter ett experiment i ett biståndsprojekt i Vietnam.
För att ta reda på hur man utformar projekt som bevarar biologisk mångfald mest effektivt gjorde forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en experimentell studie. Intill en vietnamesisk nationalpark hotad av avskogning anställde de över 400 vietnamesiska jordbrukare för att fylla bördig jord i påsar till trädplantering.
Hälften av studiens deltagare ingick i arbetsgrupper där alla fick samma betalning, och övriga fick ojämnt fördelad lön.
– Det kan låta konstigt att människor i en grupp får olika ersättning för samma arbete. I vår studie var det nödvändigt eftersom vi skulle studera konsekvenserna av orättvisa, men det är inte så ovanligt som det kan verka. Vi ser att människor får olika lön för samma uppgift över hela världen, till exempel i form av löneskillnader mellan könen, säger medförfattare Jens Rommel, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.
Experimentet visade att den ojämlika lönesättningen hade en tydlig inverkan på arbetsinsatsen, berättar Lasse Loft från Leibniz Center for agricultural landscape research, som ledde studien:
– I de ”blandade” grupperna kände sig de deltagare som fick sämre betalt orättvist behandlade och de arbetade mindre. En annan sak vi upptäckte var att kvinnor arbetade hårdare.
Den som vill utforma liknande projekt och få arbetsinsats för sina pengar bör alltså enligt studien dels erbjuda jämlika löner, och dels rikta sig till kvinnor.
De över 30 000 jordpåsarna som tillverkades under studien donerades därefter till lokala plantskolor som är inriktade på återbeskogning.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.