Längden på långvarig sjukfrånvaro inom kommuner och regioner har ökat. Och kvinnor har mer än dubbelt så många långa sjukfall som män. Det visar den nya rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro från AFA försäkring.
Försäkringsbolaget AFA Försäkring visar i sin årliga rapport, Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020 att längden för långa sjukfall ökade i snitt från 218 dagar år 2017 till 223 dagar under 2018.
En förklaring som rapportförfattarna tar upp är att det kan handla om att färre sjukfall avslutas vid dag 180. Det är då som Försäkringskassan ska pröva arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.
Under 2018 var mer än dubbelt så många kvinnor som män långtidssjukskrivna, räknat per 1 000 personer med arbete.
Den kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera stod för flest långa sjukfall inom kommuner och regioner.
De två vanligaste diagnoserna inom kommuner och regioner är psykiska och eller muskelrelaterade. De står tillsammans för cirka två tredjedelar av de långa sjukfallen.
Den vanligaste diagnosen bakom en lång sjukskrivning är en psykisk diagnos, det gäller både kvinnor och män. Psykiska diagnoser började öka under 2010 och ökningen fortsatte fram till 2016. Sedan har antalet under 2017 och 2018 legat på ungefär samma nivå.
Kvinnor inom socialt arbete är den grupp som främst riskerade att drabbas av en långvarig sjukdom med en psykisk diagnos under 2018.
Den vanligaste orsaken till allvarliga olycksfall är fallolyckor. De utgör en dryg tredjedel av alla allvarliga arbetsolyckor.
Bland kvinnor är fallolyckor vanliga inom vård- och omsorgsyrken. För män är fallolyckor från höjd vanligare, till exempel från stegar och byggnadsställningar.