”Snälla, jag kan inte andas. Jag kommer dö!”. Det blev afroamerikanen George Floyds sista ord efter att en polisman stått med sitt knä mot hans hals i sju minuter. Nu arrangerar Aysha Jones tillsammans med tre organisationer en digital protest mot våldet, ”Sweden in solidarity with Black lives matter”.
Sedan den 25 maj har tusentals amerikaner intagit gatorna för att kräva rättvis behandling av afroamerikaner. Även i Sverige höjs röster. Bakom den digitala protesten ”Sweden in solidarity with Black lives matter” står modebloggaren och aktivisten Aysha Jones samt Afrosvenskarnas forum för rättvisa, Stop Afrophobia och Afrosvenskarnas riksorganisation.
Protesten, som sker i dag på Facebook, innebär att de som deltar checkar in på den amerikanska ambassaden i Stockholm och postar en bild från eventet. Under protesten kommer även tal av bland annat Aysha Jones livesändas. En timme före eventet hade 28 000 anmält att de kommer.
– Vi vill visa solidaritet med våra bröder och systrar i USA men även belysa den problematik som finns här i Sverige, säger Aysha Jones i ETC.
Hon menar att även om det inte finns motsvarande dödstal i Sverige så präglas även svenska samhället av systematisk rasism.
– Vi behöver någon gång lära oss från historien och inte låta den repetera sig. Det gäller också för diskriminering av muslimer, kristna, romer. Vi måste helt enkelt sätta stopp, fortsätter hon.
Kvävdes av polis
Enligt en ny obduktion dog George Floyd av kvävning. Det var en obeväpnad George Floyd som satt i en bil utanför en butik i den amerikanska staden Minneapolis, rapporterar Washington Post. Efter att ett butiksbiträde misstänkt att han försökt att handla cigaretter med förfalskade sedlar kallades polisen till platsen.
I en video som en förbipasserande lägger ut på Facebook syns hur en handfängslad George Floyd ligger på magen på marken vid en polisbil, medan en polis trycker sitt knä mot hans nacke i nästan tio minuter. När han kom till sjukhus dödförklarades han. George Floyd är den senaste i en rad av fall där afroamerikaner utsatts för övervåld av polisen.
De fyra polismännen som medverkade i ingripandet har avskedats och polismannen som pressade knäet mot Floyds nacke åtalats för dråp – men familjen vill att samtliga ska åtalas för mord, rapporterar TT.
Även Amnesty kräver att alla ansvariga ställs till svars och att myndigheterna garanterar att liknande incidenter inte händer igen.
– Ingen människa ska någonsin behöva vakna på morgonen och fundera på om i dag är den dag när en polis avslutar ens liv. Men det är den bistra verkligheten för många svarta människor över hela vårt land. Det som den här polisen i Minneapolis gjorde har satt ännu mer skräck i människor som redan har förlorat så mycket, säger Kristina Roth, ansvarig för straffrättsliga frågor på Amnesty International USA, i ett pressmeddelande.
Protester i 75 städer
Kampanjen ”Stoppa det rasistiska våldet i USA – kräv rättvisa för George Floyd”, som inleddes den 1 juni, har redan dagen efter över 8 000 signaturer. Brevet riktar sig till Minnesotas guvernör Tim Waltz.
Protesterna har spridits till 75 amerikanska städer. Utegångsförbud har införts i minst 40 städer och det militära nationalgardet har inkallats i femton. Polisinsatserna är de största sedan mordet på Martin Luther King 1968, skriver stiftelsen Expo.
USA:s president Donald Trump har uttryck sin sorg över George Floyds död men hans ord överskuggas av att ett flertal ilskna tweets mot bland andra CNN och New York Times, som han kallar ”folkets fiender”.
Trump har även fått massiv kritik för sitt tweets som bland annat innehöll formuleringen ”When the looting starts, the shooting starts”. Twitter markerade inlägget med en varningstext om att det bryter mot företagets regler om glorifiering av våld men att det ligger i allmänhetens intresse att den är åtkomlig.