Efter att ha sett en ökad efterfrågan satsar nu landets största begravningsbyrå på miljöanpassade begravningar. Göteborg är först ut och planen är att konceptet inom kort ska spridas vidare.
Det blir allt vanligare att miljöaspekten vägs in när människor planerar sin eller sina anhörigas begravningar.
– De senaste fem åren har det varit en stegrande utveckling, säger Peter Göransson som är marknadschef på Fonus. De här frågorna kommer närmare människor när man hör larmrapporter från runt om i världen.
För att möta den ökande efterfrågan satsar Fonus nu på miljöbegravningar. Göteborg är först ut och förhoppningen är att inom kort kunna sprida konceptet till övriga landet.
I konceptet miljöbegravning ingår ett antal valbara kriterier: miljökista, miljöurna eller minneslund; miljögravsten, svepskjorta i ekologisk bomull, miljömärkta trycksaker, fossilfri biodiesel vid transporter, ekologisk och närproducerad mat och dryck samt miljömärkta och närproducerade blommor. För att en begravning ska klassas som miljöanpassad krävs att minst fem av kriterierna uppfylls.
I en Sifo-undersökning som Fonus låtit göra svarar 74 procent av de tillfrågade att de i någon grad vill ha en begravning med minimerad miljöpåverkan. Däremot är det inte lika många som vill betala extra för det: 50 procent svarar att de i någon grad kan tänka sig att betala extra, medan 31 procent svarar ”Nej, inte alls.”
Peter Göransson menar dock att en miljöbegravning inte behöver bli särskilt mycket dyrare än en konventionell.
– Visst, det blir säkert en mindre prisökning i förhållande till en normal begravning, bland annat på grund av att kistpriset är något högre. Men när det gäller en begravning har man ju möjlighet att välja. Vill man ha dyrare KRAV-märkta blommor kan man välja att ta ett lite mindre omfång.