Våren är het i Indien i år, med temperaturer som på något håll redan nått 50-strecket. Delhi-området genomlevde i tisdags sin varmaste majdag på 18 år, med en högstanotering på 47,6 grader. Och ännu värre är det i den nordvästliga delstaten Rajastan, där 50 grader uppmättes i staden Churu.
Rajastan brukar förekomma i dylika sammanhang. Förra året var temperaturen uppe i 50,6 grader i Churu i början av juni. Det är snubblande nära Indiens värmerekord, som lyder 51 grader, uppmätt i Phalodi i Rajastan i maj 2016.
Värmeböljan drabbar också i första hand delstaterna Punjab, Haryana och Uttar Pradesh. Samtidigt är det vilt väder av en annan art i landets nordöstra hörn, där delstaterna Assam och Meghalaya drabbats av översvämningar och regnet bara fortsätter.
Än så länge har vädret inte fått så allvarliga konsekvenser, men Indien lider av de klimatförändringar som användningen av fossila bränslen eldar på.
Enligt regeringen skylls 3 500 dödsfall sedan 2015 på värmeböljor. Det kanske låter lite i ett land med över 1,3 miljarder människor, men stora delar av befolkningen påverkas när exempelvis vattnet sinar. I niomiljonersstaden Chennai (tidigare Madras) tog färskvattnet i stort sett slut sommaren 2019.