Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Regeringsledamöter bildar nytt parti i Frankrike

Det nya franska partiet heter Ekologi, demokrati, solidaritet.

Ett tjugotal ledamöter och anhängare valde att lämna det franska regeringspartiet i tisdags för att bilda ett nytt parti, med namnet Ekologi, demokrati, solidaritet.

Den här utbrytningen innebär att president Emmanuel Macrons parti, La République En Marche, LREM (republiken på frammarsch, fritt översatt), förlorar sin majoritet i landets parlament.

De tjugotal ledamöter och anhängare som har lämnat LREM och bildat ett nytt parti, tillsammans med 30 ledamöter från flera andra partier, kommer varken att stödja oppositionen eller regeringspartiet.

Det meddelar det nya partiet Ekologi, demokrati, solidaritet, enligt tidningen Politico. Partiet vill fokusera på gröna frågor och social ojämlikhet.

Men fortfarande har Macrons parti stöd från två andra politiskt allierade – det centerorienterade partiet MoDem och det mer högerorienterade partiet Agir.

Det gör att bildandet av det här nya partiet egentligen inte är ett så stort slag för Macron i nuläget, rapporterar franska medier. Men det är ett ytterligare bevis på missnöje bland presidentens parlamentsledamöter.

Flera medlemmar av det nya partiet har klagat på den högervridning som de tycker sig ha sett hos Macrons parti.

Opinionsundersökningar i Frankrike har också visat att mer högerorienterade väljare i större utsträckning stödjer regeringens politik.

En av det nya partiets mest kända figurer, Paris borgmästarkandidat Cédric Villani, berättade för fransk radio att det som är viktigt nu är att den nya konstellationen rör sig framåt.

Men frågan är hur mycket det nya partiets politik kommer att skilja sig från det regerande partiets väntade åtgärder.

De nya prioriteringar som Macrons parti beräknas göra i aktersvallen av coronan, handlar om en mer ambitiös klimatpolitik och till exempel höjda löner för hälso- och sjukvårdspersonal. Alltså sådant som utbrytarpartiet ser som sina hjärtefrågor.

Hur det nya partiet Ekologi, demokrati, solidaritet lyckas utmana Macrons regerande parti återstår att se. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV