Just nu sitter minst 276 ensamkommande flyktingbarn frihetsberövade av den grekiska polisen. Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver nu att regeringen ska göra som de tidigare lovat och släppa dem fria – särskilt i och med coronapandemin.
– Premiärministern borde agera på sitt löfte för att skydda ensamkommande barn och se till att hundratals utsatta barn befrias från smutsiga, trånga celler, där de ibland sitter sida vid sida med vuxna, där de utsätts för risken att infekteras av covid-19. Det finns ingen ursäkt för att inte ge dessa barn den vård och skydd de behöver, säger Eva Cossé, Greklandsforskare på Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.
Enligt statliga National Center for Social Solidarity satt uppskattningsvis 276 ensamkommande flyktingbarn i polisförvar den 30 mars i år. Fängslandet av barn sker godtyckligt och då Grekland kroniskt har brist på lämpliga boendeplatser för ensamkommande barn händer det att barnen omhändertas av polis under längre perioder. Detta trots att det bryter både nationell grekisk lag och internationell lag.
Nyligen kortades tiden som ett flyktingbarn kan vara frihetsberövat av polisen i Grekland från 45 till 25 dagar. HRW menar att det är ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt om internationell lag och standard ska gälla.
Inte möjligt att rättfärdiga
En studie från FN-organet UNICEF om hur barn påverkas av att vara frihetsberövade fann att det alltid påverkar barnen negativt att stängas in. Ångest, depression och mental hälsa försämras oavsett om förhållandena där de stängs in är goda. UNICEF har sagt att världens regeringar genast måste släppa alla barn som är frihetsberövade, inklusive barn på flykt, under coronapandemin.
UNICEF konstaterade i studien från 2019 att det alltid finns bättre lösningar än att polis ska ta hand om och frihetsberöva barnen. Att stänga in dem för att ”skydda dem” är aldrig nödvändigt eller möjligt att rättfärdiga. Enligt data från den grekiska regeringen var bara 1477 av totalt 5099 ensamkommande flyktingbarn i Grekland inhysta i vad som enligt HRW kan räknas som passande och långsiktiga boenden.
HRW startade den 14 april kampanjen #Freethekids för att få Greklands premiärminister att släppa barnen och se till att de omhändertas på ett bättre sätt.
Människorättsorganisationen uppmanar också andra EU-länder samt EU kommissionen att stötta Grekland.
I Sverige förekommer det också att Migrationsverket och polisen omhändertar flyktingbarn efter att de felaktigt skrivits upp i ålder på grund av medicinska åldersbedömningar.