Efter att 74 flyktingar räddades av en fiskebåt under söndagen förhandlar Malta och Italien nu om ansvaret för över 200 liv. Ingen vill låta flyktingarna stiga i land. Som Syre rapporterat tidigare flyr mångdubbelt fler från Libyen och Tunisien i år än i fjol.
En maltesisk fiskebåt räddade under söndagen 74 flyktingar från en sjöoduglig båt. Den närmaste hamnen är på den italienska ön Lampedusa. Men både Italien och Malta vägrar låta flyktingarna komma i land.
Tillsammans med de över 150 flyktingar som redan befinner sig på två båtar som brukar användas för dagsturer för turister utanför Maltas kust rör det sig nu om över 200 personer som nekas en säker hamn, rapporterar Times of Malta.
Ombord på de två turistbåtarna är förhållandena sannolikt långt från ultimata – eftersom båtarna inte är utrustade för att vara ute på öppet hav eller för att människor ska bo på dem i veckor. De 74 personerna som räddades under söndagen är fortfarande ombord på den fiskebåt som räddade dem.
Den italienska nyhetsbyrån ANSA rapporterade under måndagen att en kvinna som var gravid i nionde månaden och hennes man av medicinska skäl evakuerades från fiskebåten, som befinner sig 18 sjömil från Lampedusa.
Ännu har inga andra EU-länder erbjudit sig att ta emot de som räddas. Sedan tidigare pågår diskussioner om gemensamt ansvar – men det är i praktiken mycket liten verksamhet. Parallellt pågår också evakuering av flyktingbarn från de grekiska öarna.
”… Tillsammans med de människor som redan hålls på två turistbåtar utanför Malta handlar det om att Italien och Malta ännu en gång förhandlar om över 200 människoliv”, skriver frivilligorganisationen Sea-watch på Twitter om den senaste utvecklingen till havs.
Malta har även börjar använda privata fartyg för att skicka flyktingar tillbaka till det krigsdrabbade Libyen, något som undersökande journalister från bland annat The New York Times kunnat avslöja. The Guardian har undersökt saken vidare och avslöjade under tisdagen att det finns bevis för att Maltas beväpnade styrkor varit inblandade i en tillbakavisning som resulterade i tolv dödsfall.