Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Kambodja: Krig mot droger kantat av brott mot mänskliga rättigheter

Tre ton olika slags droger bränns efter razzior i Kambodja, bild från 2009.

I kampen mot droger har mänskliga rättigheter fått stryka på foten i Kambodja. Regeringen inledde för tre år sedan ett ”krig mot narkotika” – men godtyckliga gripanden, överfyllda häkten och försämrad folkhälsa visar på ett stort misslyckande, enligt en ny rapport från Amnesty international.

I Kambodja har regeringen velat se ett slut på utbrett missbruk och narkotikahandel. Men det tre år långa kriget mot drogerna har varit en flopp. Kriget mot narkotikan i Kambodja liknar det som pågår i Filippinerna – där brott mot mänskliga rättigheter också ökat. I de båda länderna straffas och grips framförallt fattiga och marginaliserade människor – inte främst de som är högst upp i kedjan utan de som fallit offer för missbruk eller inte har råd att köpa sig fria.

Antalet människor inspärrade i fängelser i Kambodja har ökat stadigt sedan kriget mot narkotikan inleddes 2017. I mars 2020 satt hela 78 procent fler människor, 38 990 personer, frihetsberövade jämfört med i januari 2017. Landets största fängelse inhyser nu 9500 fångar – mer än fem gånger så många det finns plats för.

Istället för att missbruket minskar har folkhälsan under de tre år som gått försämrats. Överfulla häkten och usla förhållanden är också ännu farligare nu under coronapandemin än innan. I Kambodja har inget gjorts för att kunna släppa fångar under pandemin, något som grannländerna Thailand, Myanmar och Burma gjort för att minska beläggningen och risk för spridning av coronavirus.

– Usla fängelseförhållanden, rättsosäkra rättegångar, korruption och övergrepp. Det är några av de faktorer som präglar Kambodjas förödande ”krig mot narkotika” som drabbar fattiga och marginaliserade grupper särskilt hårt, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige och före detta utredare för Sydostasien på Amnesty International, i ett pressmeddelande om rapporten.

Amnesty international skriver i rapporten Substance abuses: The human cost of Cambodia’s anti-drug campaign att den kambodjanska regeringen griper människor godtyckligt och framförallt riktar in sig på fattiga och marginaliserade människor som inte kan köpa sig fria.

– Kambodjas “krig mot narkotika” är en fullständig katastrof – kampanjen vilar på systematiska människorättskränkningar och har skapat stora möjligheter för korrupta och underbetalda tjänstemän i rättssystemet, samtidigt som den inte gjort något alls för hälsa och säkerhet i samhället, säger Nicholas Bequelin, regionchef vid Amnesty International, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV