Radar · Nyhet

Filmfestivalen under lupp för miljöcertifiering

Göteborgs fyrtionde filmfestival går av stapeln nästa vecka, och på hemsidan ser det torftigt ut med miljömedvetenheten. Folk flygs in för kort medverkan från hela världen och klimatpåverkan har inte diskuterats öppet. Men i verkligheten bubblar det av engagemang under ytan.
– Efter festivalen kommer jag att veta precis vad som krävs för att vi ska nå vårt mål att bli miljöcertifierade, säger festivalchef Mirja Wester.

Filmmakare och intresserade från hela världen kommer till Göteborg. Många flyger, men själva åker filmfestivalens anställda bara tåg. Festivalens påverkan på klimatet undersöks just i år noggrant, så att den eftertraktade miljöcertifieringen kan bli verklighet.  Mirja Wester förklarar att det genom åren har blivit lättare och lättare att skriva hållbarhetsavtal med samarbetspartners.

– Både sponsorer och samarbetspartners vill i dag arbeta tillsammans när det gäller hållbarhet, även om det ofta gäller social hållbarhet i vår bransch. Alla historier ska få berättas och alla röster höras.

Gäster och besökare från Skandinavien rekommenderas alltid att ta tåget, vilket resulterat i att 99 procent av de inbjudna skandinaverna kommer med tåg. Bjuds någon medverkande hit från ett land längre bort klimatkompenserar festivalorganisationen så långt det är ekonomiskt möjligt. Gästerna bor på ett miljöcertifierat hotell och vid de tillfällen festivalorganisationen själva serverar mat är den både ekologisk, närodlad och säsongsanpassad.

Engångsartiklar förekommer inte och källsorteringen är noggrann. Att se på film på biograf är dessutom en hållbar sysselsättning, enligt Mirja. Sedan landets alla biografer har digitaliserats skickas inte längre tunga filmrullar per post, vilket innebär en stor vinst för miljön.

– Vi har haft en bra miljöpolicy länge, men det finns en del kvar att göra. I år inventerar vi allt från resor och mat till filmer och kontorsmateriel. Vi försöker bli mer och mer digitala, men det gäller att våra besökare också är villiga att ställa om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV