Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter:

Från utvisningshotad till samhällsviktig. För USA:s över en miljon papperslösa lantarbetare har pandemin paradoxalt nog inneburit ökad trygghet:

– Det är som att de plötsligt har insett att vi bidrar när vi är här, säger Nancy Silva.

FN:s livsmedelsorgan World Food Programme, WFP, varnar för att 9,3 miljoner människor i Syrien kan bli drabbade av svår matbrist på grund av coronapandemin.

Estland, Lettland och Litauen öppnar sina gränser mot varandra och blir därmed EU:s första ”resebubbla.” Men alla som kommer utifrån måste isolera sig i 14 dagar.

”Det finns ingen större gåva än en katts kärlek”

Charles Dickens (1812 – 1870), engelsk författare

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Kardemummabullens dag, Om degen innehåller nystötta kardemummakärnor, kommer nirvana närmare. Och det finns en Facebook-sida för kardemummabulle-älskare.

Och så är det den Internationella familjedagen, en årlig internationell temadag om familjerelaterade frågor, som grundats av FN:s generalförsamling 1992. Årets tema är Familjer i utveckling.

Paraguay firar sin nationaldag idag, till minne av självständigheten från Spanien 1811.

DET HÄNDE DÅ

1946, för 74 år sedan – Cecilia Hagen föddes, författare och journalist, mest känd för sina krönikor och personporträtt i Expressen. Hon har också tävlat i ”På spåret” flera gånger. Hennes senaste bok heter ”Ständigt frågvis – 726 människor jag mött”.

1971, för 49 år sedan – Sveriges första pridedemonstration hålls i Örebro av den lokala föreningen Gay Power Club, för att demonstrera för homosexuellas rättigheter. Ett av kraven, som framförs under paraden är att ”två av samma kön ska få gifta sig med varandra”. Det dröjer dock till slutet av 1990-talet, innan pridedemonstrationer och festivaler blir vanliga (med Stockholm Pride som största attraktion från och med 1998) och till 2009, innan äktenskap mellan personer av samma kön blir tillåtna.

4…

…länder nådde upp till FN:s mål om bistånd och u-hjälp på 0,7 procent av BNP. Det konstaterade OECD:s biståndsministermöte i Paris för 20 år sedan, 2000. De fyra var Sverige, Norge, Danmark och Holland.

Om du inte redan får vårt nyhetsbrev & vill ha det klicka här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV