Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Tyskland bryter EU-lag – oro för att andra kan följa efter

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uttalat sig skarpt om Tysklands författningsdomstols beslut som enligt henne struntar i att EU-lag står över nationell lagstiftning.

Efter att Tysklands författningsdomstol struntat i EU-domstolens beslut hotar EU-kommissionen nu Tyskland med rättsliga åtgärder. Att Tyskland struntar i EU-domstolens beslut kan leda till att fler EU-länder ignorerar EU-domar, rapporterar Europaportalen.

Det aktuella fallet handlar om den Europeiska centralbankens stödköp av krisande euroländers statsobligationer och om dessa köp var förenliga med Tysklands grundlag. Den tyska domstolen begärde tidigare ett så kallat förhandsavgörande från EU-domstolen som i sin tur anser att stödköpen följde EU-rätten. Tyskland anser å sin sida att så inte var fallet. Domen från den tyska författningsdomstolen som kom förra veckan, kan sätta rättsordningen inom EU ur spel.

Väldigt förenklat står EU-rätt över nationell lag. Men den tyska domen ställer sig alltså över domen från EU-domstolen med hänvisning till tysk grundlag. Något som på sikt kan underminera EU-rätten och EU-domstolens inflytande och makt. Länder kan då mer eller mindre ändra sin egen grundlag och sedan sätta sig över EU-lag. Det kan också innebära att EU-länder som går i en odemokratisk riktning drar nytta av detta på andra områden. I både Ungern och Polen har den tyska domen välkomnats.

De båda länderna har sedan den så kallade flyktingkrisen vägrat ta emot asylsökande trots att det finns EU-beslut om detta – vilket har lett till att de hotats av rättsliga påföljder. Även inom andra områden, som yttrandefrihet och mediemångfald, har omfattande inskränkningar gjorts i de båda länderna. Att Tyskland går sin egen väg i fallet om statsobligationer kan därmed bana väg för att andra länder också gör det inom andra områden.

Hotar rättsordningen

Rättsordningen inom EU kan hotas av den tyska domen, menar Daniel Kelemen som är professor i EU-rätt: ”EU-domstolen har rätt och den tyska författningsdomstolens position är ohållbar. Om 27 nationella författningsdomstolar kunde bestäm om EU:s maktbefogenheter i sina länder skulle EU-rätten betyda olika saker i olika länder och därmed inte betyda något. Stater skulle kunna vraka och välja vilka EU-lagar som gäller dem genom att ändra sin grundlag”, skriver han på Twitter.

Från EU-kommissionen och ordförande Ursula von der Leyen har det kommit ovanligt skarpa uttalanden, enligt Europaportalen. Även EU-domstolen har reagerat med skarpa uttalanden.

”Vi analyserar den tyska författningsdomstolens dom i detalj. Och vi kommer att se över möjliga åtgärder vilket kan inkludera överträdelseförfaranden”, sa Ursula von der Leyen och hänvisade till den process som EU-kommissionen kan inleda mot länder som man anser bryter mot EU-lag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV