I den nya dokumentärserien Vår digitala planet speglas i tre delar hur teknikutvecklingen påverkar samhället och individen, demokratin, integritet och beteende.
Övergången till ett digitalt informationssamhälle har betytt ökade möjligheter att hämta och sprida kunskap samt skapat kontaktytor och en möjlighet för marginaliserade grupper att nå ut. Men digitaliseringen väcker även en rad frågor.
”Har de stora teknikbolagen fått för stor makt över våra liv? Hur undviker vi att desinformation och fabricerade sanningar påverkar politiska val? Och vad händer med vårt beteende och välmående i en ständigt uppkopplad värld?” Så skriver Utbildningsradion, UR, i ett pressmeddelande om den nya serien.
Första delen kallas Demokratins nya spelplan, och handlar om digitaliseringens påverkar på demokratin. Där intervjuas Wikipedia-profilen Stephen Pruitt, som arbetar för att skapa en mer jämlik könsrepresentation och stärka demokratin. I dokumentären får tittaren även se när den indiska byn Salamba kopplas upp mot nätet.
Ser du storebror? Det är namnet på den andra delen med fokus på aktörer och drivkrafter bakom en alltmer övervakad värld. Till exempel används hos familjen Farley ett datorprogram i barnuppfostran och insamling av hälsodata för att hantera belastningen på sjukvården. Men hur säkerställs att datan inte hamnar i orätta händer?
Många ägnar allt mer tid på internet. I den tredje delen, Livet med skärmarna, lyfts frågor om digitaliseringen påverkar vårt beteende och vilka nya upplevelser och möten som möjliggörs. Sista delen av programmet handlar bland annat om Mats Steen, som drabbad av en sällsynt sjukdom fann en mening genom onlinespelet World of warcraft, och reportern Kashmir Hill, som genom att koppla bort sig från de stora internetbolagens plattformar insåg hur svårt det är att fungera i samhället utan dem.
Serien är producerad för UR och sänds på onsdagar klockan 22.00 i SVT1.