Natten till söndagen den 10 maj gick vi, tillsammans med andra aktivister, in i en äggfabrik i Dalarna. Med våra kameror och mobiler dokumenterade vi förhållande för hönorna. När vi lämnade gården hade vi med oss 24 hönor. Istället för vara inspärrade i en trång bur under hela sina liv kommer de här individerna att kunna picka i gräset och känna solen på sina vingar. Vi gjorde aktionen inom kampanjen Total insyn som kräver att alla i Sverige ska få se verkligheten inom djurindustrin.
Bland de djur som faktiskt har det värst i Sverige hittar vi hönorna i äggindustrin. Det börjar redan vid födelsen. Eftersom tuppkycklingarna inte kan få några ägg så dödas de direkt. 15 000 tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige genom gasning eller så mals de sönder levande. Trots det här hemska ödet kan det faktiskt vara att föredra framför det liv som deras systrar måste uthärda.
År 1988 fick Astrid Lindgren ett löfte av dåvarande statsministern Ingvar Carlsson: att hönor inte längre skulle tillåtas sitta i burar. Att det här löftet ännu inte har uppfyllts efter mer än 30 år är skamligt. I dag lever fortfarande 700 000 hönor i burar i Sverige. I en enda bur tillåts 16 hönor att leva på en yta mindre än ett A4-papper per höna. I det här lilla utrymmet kan de inte sträcka på vingarna. Tänk dig själv att leva hela ditt liv instängd så trångt att du inte ens kan sträcka på armarna. Det skulle vi med rätta kalla tortyr om det gällde människor.
I så kallade frigående system, där 8 miljoner hönor i Sverige lever, är det inte mycket bättre. Här trängs tusentals hönor i varje byggnad. I naturligt sammansatta flockar skulle endast 20–30 hönor leva tillsammans. När de istället tvingas ihop med tusentals andra blir de enormt stressade, vilket ofta leder till onormala beteenden som till exempel fjäderplockning och kannibalism.
Men hönorna känner väl inte som vi? Förmänskligar vi inte dem? Nej, det verkar inte så. Enligt forskningen går det inte att hitta någon skarp gräns mellan hur vi människor och hur djur känner. De känner sorg, kärlek, glädje, nyfikenhet, ilska, rädsla – precis som vi. Enligt forskningen har djur också unika personligheter. Luras inte av att hönor, för oss, kan se likadana ut. De är precis så olika varandra som du och jag.
Men varför tar vi oss in på gårdar oinbjudna? Vi gör det eftersom bönderna själva inte visar upp sina gårdar. Alla vi konsumenter har rätt att se hur det ser ut i djurindustrin så att vi själva kan fatta medvetna beslut när vi handlar mat. Om du hade sett vad vi har sett i natt tror vi att du inte längre skulle kunna ta in ett ägg i din mun.
Tyvärr kunde vi inte rädda fler än 24 hönor eftersom det inte finns hem åt alla de miljoner som skulle behöva befrias. Det är istället upp till oss alla att inte längre stödja äggindustrin med våra inköp och att verka för nya politiska beslut och lagar som förbjuder det här plågeriet När valet står mellan ett hårdkokt ägg och ett helt liv i smärta hoppas och tror vi att allt fler kommer att välja något att äta från växtriket, som är lika gott men som inte innebär våld och död.