Matlådan, nappflaskan, bunken och glassmaskinen – allt är av plast, som varken är bra för hälsan eller miljön. Vad ska man göra? Plastbanta? Ja, kanske det. Men att slänga sina gamla köksprylar och köpa nya gör ingen nytta för miljön. Tvärtom, så det är bra att veta att det finns grader i plasthelvetet.
Plastkärl ska vara märkta med en siffra som visar vilken sorts plast de är gjorda av. En del sorter går bra att använda till mat, om det är hälsan man tänker på. Undvik ändå att köpa sådan plast – av miljöskäl. Men det du redan har kan du lugnt använda.
Siffrorna står i botten på plastprodukterna, under lite annan information, i relief, ibland inuti en kretsloppssymbol eftersom de även används vid återvinningshantering. Det här är vad siffrorna står för:
1. Polyetentereftalat, PET. Används till pet-flaskor, förpackningar för flytande tvål och plastförpackningar som innehåller mat som ska värmas upp i förpackningen. Så länge du inte har något varmt i burken eller flaskan är det ingen fara. Men i varm mat och dryck kan plastkemikalier lösas ut, så undvik det. Även om det står på förpackningen att du ska värma maten i den.
2. PE-HD, härdad polyeten. En mycket vanlig sorts plast som bland annat används i förvaringskärl för mat. Den är inte speciellt farlig i sig, men kan innehålla farliga tillsatser som till exempel flamskyddsmedel. Ha inte varm mat eller dryck i polyetenkärl eftersom både tillsatser och kemikalier från själva plasten kan lösas ut.
3. PVC. Tillverkas av vinylklorid som kan orsaka cancer och innehåller ofta mjukgörare, till exempel ftalater, som är farliga på olika sätt. Undvik.
4. PE-LD, mjuk polyeten. Används till plastfolie, plastkassar, beläggningar i t ex mjölkpaket och vattenledningar. Ha inte varm mat eller dryck i polyetenkärl eftersom både tillsatser och kemikalier från själva plasten kan lösas ut.
5. PP, polypropen. Används till matförpackningar, i ledningar, leksaker med mera. Den är inte speciellt farlig i sig, men kan innehålla farliga tillsatser. Ha inte varm mat eller dryck i polyetenkärl eftersom både tillsatser och kemikalier från själva plasten kan lösas ut.
6. PS, polystyren. En hårdplast, tillverkad av etylbensen. Den används till frigolit och cellplast, till exempel till tråg för färskvaror i butiker. Det finns uppgifter som tyder på att kemikalier från plasten kan läcka ut i maten. Den kan också innehålla farliga tillsatser. Undvik.
7. Diverse. Här finns dåliga, giftiga plastsorter, snälla, biologiskt nedbrytbara och allt däremellan. Hittar du ingen mer information än en sjua under plastprylen, undvik att använda den.