Stora börsbolag korttidspermitterar personal och söker miljonstöd från staten – samtidigt som de delar ut miljarder till sina aktieägare, visar en granskning som SVT har gjort. Det möjliggörs genom en lucka i lagen.
Låstillverkaren Assa Abloy har permitterat 1200 anställda och begär statligt stöd, parallellt med att bolaget delar ut 2,2 miljarder till sina aktieägare, enligt en kartläggning från SVT. Kullagertillverkaren SKF har permitterat 1650 personer, och har fått förhandsbesked från Tillväxtverket om 40 miljoner i statligt stöd. Och har samtidigt delat ut 1,3 miljarder till aktieägarna.
– Vi delar ut, men jag tycker inte det är vidlyftigt. Det visar att även aktieägarna tar sin del av ansvaret, säger SKF:s vd Alrik Danielsson till kanalen.
Han syftar på att utdelningen hittills i år är hälften av den planerade summan. Företaget hoppas kunna dela ut resten vid en extrastämma i höst.
När riksdagen beslutade om mer pengar till statligt krisstöd var partierna överens om att företag inte samtidigt ska kunna ge aktieutdelning och få stödet. Men Tillväxtverket, som beviljar permitteringsstöden lyder under en lag som inte tar hänsyn till aktieutdelningar, enligt SVT.
Myndigheten skriver dock på sin hemsida att ”det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete”. Det är också möjligt att reglera stödet efteråt om bolaget ”agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge”.
Tillväxtverkets avdelningschef Tim Brooks säger till SVT att frågan är komplex, eftersom aktieutdelningarna inte står med i lagen:
– Det är svåra bedömningar, vi har inte tagit fram praxis än.
Så funkar korttidspermittering
Korttidspermittering betyder att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd från staten. Beslut om stöd fattas av Tillväxtverket, och stöden kommer att gälla under 2020.
Anställda kan gå ner i tid med 20, 40, 60 eller 80 procent, men med max 7,5 procent minskad lön.
Staten står för 75 procent av kostnaden.
Tillväxtverket har hittills beviljat cirka 18 miljarder i stöd till 345 000 personer.
Källa: Tillväxtverket och SVT