LO skärper tonen om Las, Lagen om anställningsskydd. Efter svidande intern kritik säger LO-ledningen nu blankt nej till att rucka på reglerna om saklig grund vid uppsägningar.
Kravet på att en uppsägning ska ha ett godtagbart skäl – saklig grund – ses inom fackföreningsrörelsen som en grundbult i arbetsrätten. När Kommunal, Byggnads och tre andra LO-förbund strax före jul uppfattade att LO-ledningen var beredda att förhandla bort begreppet saklig grund lämnade man de pågående förhandlingarna om Las med Svenskt näringsliv.
Nu har LO:s styrelse gått de kritiska förbunden till mötes. I motioner till kongressen krävde förbunden, förutom ett tydligt nej till att rucka på saklig grund, att LO inte ska acceptera att de tvingande reglerna i Las ska vara möjliga att förhandla bort. Dessutom begärde man att LO ska göra en omstart i förhandlingarna med Svenskt näringsliv där alla förbund ska vara delaktiga. I måndags meddelade LO:s styrelse att de föreslår bifall på kraven.
I floden av kongressmotioner är sprickan i organisationen tydlig. Kommunal och Seko har gått längst i kritiken mot hur LO-ledningen skött förhandlingarna om Las och skrev att ”Man har förbrukat vårt förtroende att förhandla i dessa frågor”. Byggnads var snäppet mildare och skrev om ”skadat förtroende”. Men efter LO-styrelsens besked är minerna muntrare hos kritikerna.
– Det är väldigt positivt att LO-styrelsen nu är överens om att de grundläggande pelarna i LAS ska vara kvar. Det här är en ödesfråga för arbetstagarna och det är helt avgörande att LO står eniga, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, i ett pressmeddelande.
Statlig utredning snart klar
Frågan om Las har plågat LO-ledningen sedan Liberalerna och Centerpartiet fick på pränt i januariavtalet att undantagen från turordningsreglerna ”tydligt ska utökas”. En statlig utredning ska lägga förslag senast den 31 maj i år. Men om parterna själva kommer överens ska regeringen enligt avtalet istället anpassa sig efter det.
Vänsterpartiet har lovat att fälla regeringen ifall de lägger fram en proposition om att luckra upp anställningsskyddet. Byggnads Johan Lindholm hoppas att regeringen aldrig går till riksdagen med sådana förslag.
– Hela LAS-utredningen borde kastas i papperskorgen. I en tid där alla talar om mer trygghet är lagändringar som ska göra det lättare att sparka folk det sista vi behöver, säger han.