Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Migrationsverket skriver ner antalet asylsökande

Antalet asylsökande kan landa på historiskt låga nivåer i år.

Som en följd av coronapandemin har antalet asylsökande i Sverige näst intill halverats sedan slutet av mars.

Om reserestriktionerna blir mer långvariga tros antalet asylsökande bli 10 000 eller färre i år.

Migrationsverket betonar dock att osäkerheten är betydande.

– Allt hänger på hur långvariga pandemins effekter blir, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer till TT.

I Migrationsverkets nya prognos skrivs antalet som bedöms söka asyl i Sverige i år ned med 2 000 personer jämfört med februariprognosen, till 21 000. Nedgången är en direkt följd av de försämrade möjligheterna att resa.

Prognosen bygger på ett antagande att reserestriktionerna börjar lättas i sommar.

– Det är inte en bedömning vi gör av coronapandemins utveckling utan en förenkling vi gjort för att överhuvudtaget kunna lämna en prognos till regeringen, säger Henrik Holmer.

"Dramatisk förändring"

Om det inte blir så, utan restriktionerna kvarstår, kan antalet asylsökande landa ned mot, eller till och med under, 10 000 asylsökande i år, enligt Migrationsverket.

Det skulle i så fall vara det lägsta antalet asylsökande sedan 1997.

– Det är klart att det är en dramatisk förändring. Vi har under hela 00-talet haft historiskt sett höga antal asylsökande. Flyktingkrisen 2015 var ett extremt år, men även övriga år under 00-talet har det varit en hög inströmning av asylsökande till Sverige, säger Henrik Holmer.

De allra flesta som söker asyl nu, när reserestriktionerna gäller, är personer som redan befann sig i Sverige när pandemin bröt ut.

– En liten del av ansökningarna de senaste veckorna är från personer som såvitt vi kan bedöma är nya över gräns. Det är väldigt få så så det är svårt att dra några slutsatser, men vi ser betydligt färre från Syrien till exempel, säger Henrik Holmer.

Samtidigt innebär pandemin också att återvändandet försvåras. Antalet som bedöms återvända självmant efter avslag skrivs ner med cirka 30 procent till 7 000.

Färre bärplockare

– Det utgår återigen från vårt antagande att restriktionerna ska börja lättas upp från halvårsskiftet. Skulle det inte göra det kommer vi se fortsatt stora svårigheter att bedriva den delen av verksamheten, säger Henrik Holmer.

Det är dessutom osäkert i vilken utsträckning flygkapaciteten kommer att kunna återgå till tidigare nivåer.

Prognosen för nya arbetstillstånd sänks med 6 000 jämfört med februariprognosen och landar på 51 000 i år.

– Det är rimligt att anta att om vi får en fortsatt kraftigt försämrad arbetsmarknad har det en stor påverkan på arbetstillstånden. Vi har normalt sett framför oss en säsong med många ansökningar från säsongsarbetare till exempel inom bärplockning. Det får naturligtvis även påverkan på branschen, säger Henrik Holmer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV