Radar · Nyhet

Ja från parlamentet krävs för brexit

Storbritanniens parlament måste få säga sitt om landets ansökan om att få lämna EU, fastslår Högsta domstolen i London. Theresa May och hennes regering behöver dock inte få enskilda klartecken även från Skottland och Nordirland.

– Med rösterna 8-3 konstaterar domstolen att regeringen inte kan aktivera artikel 50 utan parlamentets godkännande, meddelar rättens ordförande David Neuberger.

Beskedet från Högsta domstolen gäller det överklagande som premiärminister Theresa May och hennes regering gjorde i höstas. Då hade en lägre instans, High Court, överraskande förklarat att regeringen måste ta vägen via parlamentet innan man lämnar in sin formella utträdesansökan ur EU, genom att aktivera Lissabonfördragets artikel 50.

May har ansett att det beslutet är ett så kallat kungligt privilegium, att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen.
HDs beslut om det motsatta innebär att utträdesarbetet nu kan komma att försenas, då brexit-kritiska ledamöter väntas försöka få igenom diverse villkor och krav på hela processen.

Från oppositionspartiet Labour utlovas dock ingen ”störning” av processen.

”Labour respekterar beslutet i folkomröstningen och det brittiska folkets vilja och kommer inte att störa processen för att utlösa artikel 50”, heter det i ett uttalande från partiledaren Jeremy Corbyn enligt Reuters.

Dock kommer partiet att kräva vissa villkor för hur hela processen ska behandlas i parlamentet.

”Labour kräver en plan för regeringen för att garantera att den hålls ansvarig inför parlamentet under förhandlingarna”, meddelar partiet.

Dessutom tänker Corbyn slåss för att undvika att regeringen använder sitt skattesystem som förhandlingsbricka.

”Labour kommer att försöka få igenom tillägg till artikel 50-propositionen för att förhindra att de konservativa använder brexit för att förvandla Storbritannien till ett billigt skatteparadis”, skriver Corbyn på Twitter.

Från den brittiska regeringens sida har riksåklagaren ”beklagat” utslaget, men lovat följa det.

– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och regeringen kommer att leverera genom att aktivera artikel 50 som planerat i slutet av mars. Dagens beslut förändrar inte det, säger i sin tur en talesperson för regeringen enligt BBC.

”Våra oberoende domstolar är en hörnsten i rättssamhället. . . Även om vi inte alltid håller med om utslagen så är det en grundläggande del av varje levande demokrati att den juridiska processen måste följas. Regeringen har klargjort att den kommer att respektera domstolens utslag”, säger samtidigt justitieminister Liz Truss i ett uttalande.

För regeringen var det dessutom särskilt viktigt att Högsta domstolen samtidigt fastslog att de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland inte behöver tillfrågas om aktiverandet av artikel 50. Därmed slipper May för tillfället oroa sig för motståndet från det starkt brexit-kritiska Skottland.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) välkomnar HD-beskedet.

– Det är alltid bra när sådant som har varit osäkert blir klargjort. Vi vet ju inte om notifieringen blir försenad i och med detta, men vi har ingen anledning att tro det. Däremot kan vi ju säkert vänta oss att parlamentet kommer att vilja diskutera betydligt mer när processen väl är igång, säger Linde till TT.

”Det känns självklart att det ska gå genom parlamentet. För oss som är för en mjuk brexit ger det hopp om att May får ändra sig på några punkter, som till exempel om den inre marknaden”, konstaterar samtidigt EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

Ytterst få bedömare tror att HD-utslaget ska leda till att parlamentet på allvar försöker stoppa hela utträdet.

– Även om Högsta domstolen beslutar att May inte kan strunta i parlamentet så kommer ledamöterna knappast att gå emot hur det brittiska folket röstat och blockera brexit, säger Agata Gostynska-Jakubowska på tankesmedjan CER till nyhetsbyrån AFP.

Liberaldemokraterna lovar emellertid att åtminstone försöka kräva ännu en folkomröstning.

”Vi kräver att folket får rösta om en slutlig uppgörelse och utan något sådant kommer vi inte att rösta för artikel 50”, säger partiledaren Tim Farron i ett uttalande, enligt BBC.

Vägen mot brexit

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV