Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Stream ersätter strejk för klimatet

"Det är intressant att se hur våra ledare nu visar att de kan ställa om samhället" säger skolstrejkaren Andreas Magnusson, som organiserar en global livestream tillsammans med Fridays for future-grupper i hela världen.

När pandemin sätter stopp för fredagens planerade globala klimatstrejk samlar Fridays for future i stället aktivister, forskare och musiker i en 24 timmar lång livesändning.

På fredag demonstrerar inga klimataktivister på världens gator. I stället samlar den nu globala organisationen Fridays for future (FFF) medlemmar i olika tidszoner mellan Australien och Panama i en dygnslång livestream över Youtube.

– Tanken är att ge nationella Fridays for future-grupper en plattform att nå ut till en internationell publik, och prata om vad som påverkar dem i deras länder. Vi försöker representera alla tidszoner för att komma bort från fokus på Europa och USA och visa att vi är en global rörelse, säger 16-åriga Andreas Magnusson, en av FFF:s talespersoner i Sverige.

Han har klimatstrejkat i Falun sedan 2018 och är en av arrangörerna bakom livestreamen. Sverige hör inte till de länder som ska sända, men det gör Pakistan, Kenya och Brasilien.

En av parollerna för evenemanget är #DefendtheDefenders, som syftar på ursprungsbefolkningarnas miljöarbete, som kommer att skildras i livestreamen.

– Vi måste stå upp för dem som skyddar naturen från början, till exempel i Amazonas, där det pågår en invasion från Bolsonaros håll, säger Andreas Magnusson.

I februari i år presenterade Brasiliens president Jair Bolsonaro ett lagförslag om att öppna för såväl oljeborrning som gruvdrift i landets reservat för ursprungsbefolkningar.

Friday for futures grundare Greta Thunberg avstod från att tala på klimattoppmötet i Madrid 2019, till förmån för klimataktivister från bland annat Uganda och Filippinerna. Arkivbild. Foto: AP Photo/Andrea Comas

"Ledare visar att de kan ställa om"

Ett annat virtuellt slagord för klimatstreamen är #FightEveryCrisis, som syftar på att alla kriser måste behandlas som en kris – såväl klimatet som corona, fortsätter Andreas Magnusson.

– Bara för att de överlappar betyder inte att den andra försvinner viktigt ta ansvar i båda, och lyssna på forskarna i båda fallen. Det är intressant att se nu hur våra ledare visar att de kan ställa om samhället.

Den egna omställningen från skolstrejk på gator och torg till livestream hoppas Andreas Magnusson ska få rörelsen att nå ut mer digitalt, och sprida kunskap om det globala arbetet och hur klimatkrisen påverkar olika länder.

Deltagande FFF:grupper lägger upp sin streamtid hur de vill. Italien kommer till exempel att prata om att ställa om till digitalt under coronakrisen.

Tanken är inte att man ska sitta bänkad vid datorn i 24 timmar, betonar Andreas Magnusson, utan det går att titta på valda delar av sändningen, även i efterhand. Själv tänker han inte missa bidraget från Filippinerna, som är ett av de länder som drabbats hårdast av klimatkrisen, genom hotade korallrev – och därmed matförsörjning – och översvämningar. Samtidigt lever miljöaktivister farligt i landet, sedan Rodrigo Duterte vann presidentposten 2016. Minst 30 personer mördades under 2018 på grund av sitt miljöengagemang, visar en rapport från Naturskyddsföreningen.

– Det blir intressant att se vad Filippinerna får fram. Jag känner att jag kommer bredda mina perspektiv när jag tittar. Att höra hur riktiga människor som påverkas tror jag kan ge en helt annan förståelse, säger Andreas Magnusson.

Filippinerna är i dag världens farligaste land att vara miljöaktivist i. 2018 mördades minst 30 personer på grund av sitt miljöengagemang, visar en rapport från Naturskyddsföreningen. I en demonstration nordöst om Manila protesterade aktivister mot detta, i september 2019. Foto: AP Photo/Bullit Marquez

Själv startade Andreas Magnusson sin skolstrejk i september 2018, en månad efter Friday for futures grundare Greta Thunberg. Och mycket har hänt sedan dess.

– Vi har verkligen fått upp en debatt om klimatet i stor skala. Diskussionen ser helt annorlunda ut idag, säger han.

Hur länge kommer ni fortsätta?

– Tills vi är klara, när det inte längre är ett hot. Jag är himla envis, jag vägrar ge upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV