Radar · Nyheter

Reportrar utan gränser: Hat och hot skrämmer journalister

Brasiliens president Jair Bolsonaro talar till supportrar på en demonstration mot restriktioner till följd av coronaviruset.

Fem stora kriser hotar journalistiken. Det anser Reportrar utan gränser som särskilt lyfter fram hat och hot mot journalister som uttryck för en demokratisk kris – också i Sverige som tappar i den årliga granskningen av pressfriheten.

Sverige anses höra till de länder i världen som har starkast pressfrihet, så också i Reportrar utan gränsers rankning. Men i den rankning av världens länder som organisationen presenterade under tisdagen halkar Sverige ner en placering från ifjol till fjärde plats. Det främsta skälet är ökade hot och trakasserier på sociala medier.

Problemet med hot och hat är globalt och Reportrar utan gränsers rapport lyfter fram att det i många länder har lett till ökat fysiskt våld mot journalister – och därmed en allt mer utbredd rädsla i yrkeskåren.

I flera länder hetsar makthavare mot journalister. I Brasilien har president Bolsonaros så kallade hat-kabinnet orkestrerat storskaliga internet-attacker mot journalister som grävt fram regeringshemligheter.

Den demokratiska kris som hatet mot journalister ses som ett uttryck för är långt ifrån det enda hotet mot pressfriheten, enligt Reportrar utan gränser. Organisationen pekar ut ytterligare fyra kriser som försvårar för den oberoende journalistiken, däribland en teknologisk kris med gigantiska flöden av information och svårigheter att urskilja journalistik från propaganda och desinformation.

Coronakrisen har inneburit ytterligare hinder för journalister på flera håll i världen. I Irak förbjöds nyhetsbyrån Reuters att rapportera från landet efter att ha publicerat uppgifter om att myndigheterna där mörkade smittans utbredning. I Ungern har en ny lag införts som innebär att journalister kan fängslas i fem år om de sprider information som myndigheterna uppfattar som falsk.

— Auktoritära regimer drar fördel av den pågående hälsokrisen. Den politiska debatten står still, allmänheten är överväldigad av situationen och demonstrationer eller protester är otänkbara. Det är nu möjligt för makthavare att ta till metoder som vore omöjliga annars. Det är därför oerhört viktigt att vi alla står upp för att låta journalisterna granska makten, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande.

FAKTA: Pressfrihetsindex

Toppen:
1. Norge
2. Finland
3. Danmark
4. Sverige
Botten:
179 Turkmenistan
180 Nordkorea
Hoten mot pressfriheten
Fem som hotar oberoende journalistik, enligt Reportar utan gränser.
1. En geopolitisk kris med auktoritära regimer som försöker tvinga på människor sin världsbild.
2. En demokratisk kris som bland annat yttrar sig i hat och hot mot journalister.
3. En teknologisk kris med gigantiska flöden av information och svårigheter att urskilja journalistik från propaganda och desinformation 
4. En trovärdighetskris med en utbredd misstro mot medier
En ekonomisk kris till följd av sjunkande annonsintäkter.
Källa: Reportrar utan gränser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV