Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Portugal bromsade virusdöden

Öde på gatorna Portugals huvudstad Lissabon på grund av coronapandemin.

Portugal har hittills klarat sig bättre än exempelvis grannlandet Spanien i kampen mot coronaviruset, trots att även Portugal har en hög andel äldre i befolkningen, med 22 procent över 65 år. Landet har hittills har registrerat 714 döda.

Enligt António Sales, statssekreterare i hälsodepartementet, är det den portugisiska regeringens snabba och kraftfulla åtgärder som har kunnat hålla utbrottet nere.

– Vi utgick tidigt ifrån det värsta tänkbara scenariot, säger han i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Enligt honom vidtog den portugisiska regeringen rätt åtgärder i tid, och man började redan i januari att övervaka smittspridningen i landet.

Åtgärder i tidigt skede

Skolor och universitet stängdes den 16 mars när det fanns 112 bekräftade fall och ännu inga som avlidit till följd av viruset i landet. Några dagar senare stängdes stora delar av samhället ner, vilket var i ett tidigare skede av utbrottet än i många andra länder.

I grannlandet Spanien har 196 000 bekräftade fall av smittade registrerats och över 20 450 har enligt den offentliga statistiken avlidit.

Motsvarande statistik för Portugal är strax över 20 000 bekräftat smittade och drygt 700 döda.

Inês Fronteira, som är biträdande professor epidemiologi vid universitetet Nova i Lissabon, poängterar i samma artikel i The Guardian att viruset kom förhållandevis sent till Portugal vilket gav landet möjlighet att vinna tid för att förbereda sig.

Centraliserat sjukvårdssystem

– Portugal hade möjlighet att se vad andra länder gick igenom och vilka åtgärder de vidtog och sedan lära oss från dem. Det slutade med att Portugal i princip gjorde vad andra länder gjorde, ungefär samtidigt, men epidemin var då i ett mycket tidigare skede här, säger hon.

Inês Fronteira säger också att kampen mot viruset underlättats av att Portugal – till skillnad från många andra länder – har ett centraliserat sjukvårdssystem. Dessutom har det rått politisk enlighet i landet om vilka åtgärder som ska vidtas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV