I Europa samlar flera regeringar in mobildata, använder drönare och kopierar spårningsappar från Asien. Amerikanska Apple och Google har meddelat att deras system kan användas för liknande appar. Nu varnar flera forskare för risker.
Ron Deibert, chef för forskningslaboratoriet Citizen Lab vid universitetet i Toronto, lyfter i en intervju med The Guardian fram att övervakning, som införs på grund av covid-19, kan bli svår att skala ner:
— Jag tror att vi måste vara riktigt vaksamma för att se till att det finns lämpliga skyddsåtgärder på plats, eftersom potentialen för missbruk av makt är ganska extrem, så det är lite som 11 september på steroider, säger han till tidningen.
För en vecka sedan kom beskedet att Folkhälsomyndigheten via mobildata ska analysera hur personer har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Informationen kommer från operatören Telia genom en annan tjänst.
På DN debatt betonar tre digitaliseringsforskare att om svenska myndigheter i en krissituation ska samla in spårningsdata om medborgare krävs att dataspårningen är transparent. Det behövs också nödvändiga ramar för ansvarsutkrävande och nedmontering efteråt. Viktigt är att stat och företag ska ange skäl för insatser och redovisa eventuella risker över tid, enligt forskarna.
”Oväntade aktörer kan komma att vilja ha tillgång till den data som skapas, alternativt att den datainsamling som legitimeras av en pandemi senare används för helt andra intressen,” skriver forskarna i artikeln.