Prenumerera

Logga in

Energi · Mat med Jenny

Snabblagad och färgglad påskmiddag för fyra

Påsk måste inte bara innebära sillalternativ och sojabullar.

Påskmaten tenderar att bli en kopia av julmaten men för att få lite extra färg kan det vara trevligt att komplettera med sallad och färska grönsaker.

Det är roligt och kreativt att göra egna bön- och grönsaksbiffar till påsken. Välj dina favoritbönor, mixa dem med matiga grönsaker som broccoli, rödbetor, grönkål eller morot.

Smaksätt med finhackad lök, goda örter, salt och peppar. Och slutligen tillsätt lite vatten och vetemjöl, forma plättar och stek försiktigt i olja. Det är viktigt att inte vända dem för ofta, utan avvakta tills den ena sidan blivit fast och inte smular sönder.

Vill man ha det extra snabbt och bekvämt kan man välja färdiga puckar, nuggets och stubbar med härliga grönsaker och bönor. Det finns flera ekologiska alternativ i frysdisken. Vi serverar dem med en saffransdoftande, ljummen couscoussallad, en krämlig paprikadressing och krispig sparris med aprikosdipp.

Ett paket saffran eller två gör påskmiddagen extra gul. Foto: Jenny Luks

Couscoussallad med saffran

4 dl couscous
1 pkt saffran
olja
1 st zucchini
2 st paprikor i varierade färger
1 st röd lök
en näve cocktailtomater i varierade färger
1 knippe bladpersilja
salt och peppar

Tillred couscousen enligt förpackningen. Rör ut saffran med en msk olja i botten på en skål och rör ner couscousen så den blir gyllengul. Hacka grönsakerna i skivor eller bitar och stek dem ordentligt tills de får en grillig yta. Rör ner grönsakerna i couscousskålen och blanda väl. Toppa med hackad persilja. Salta och peppra efter smak.

Paprikadressing

5 st grillade paprikor (färdiga på burk eller grilla själv i ugn)
1/2 chili
2 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 dl vegansk crème fraîche
1 tsk agavesirap
salt

Hacka chilin, pressa vitlöken och mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av med lite salt.

Världens enklaste dipp? Blanda lika delar aprikosmarmelad och crème fraîche samt en nypa curry. Foto: Jenny Luks

Sparris med aprikosdipp

1 dl aprikosmarmelad
1 dl vegansk crème fraîche
1 msk curry
1 knippe grön, kokt sparris

Blanda marmelad, fraîche och curry i en skål och servera med kokt sparris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV