Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Lagförslag förbjuder ändring av juridiskt kön i Ungern

 Lagförslaget, som innebär ett förbud mot ändring av juridiskt kön, kommer efter det ungerska parlamentet har gett premiärminister Viktor Orbán makten att styra med dekret under obegränsad tid för att bekämpa coronasmittan.

Två stora hbtqi- och transorganisationer uppmanar nu gemensamt det ungerska parlamentet att stryka paragraf 33, i ett samlat lagförslag som skulle förhindra möjligheten till rättsligt erkännande av ändrad könstillhörighet i landet.

– Rättspraxis från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna fastslår tydligt transpersoners rätt till rättsligt erkännande av sin könstillhörighet. Internationella människorättsaktörer måste agera för att stoppa detta enorma bakslag för den etablerade människorättslagstiftningen, säger Katrin Hugendubel, ILGA Europa, i ett pressmeddelande från RFSL.

ILGA Europa och Transgender Europe (TGEU) samlar över 800 organisationer, däribland RFSL under parollen #Drop33, efter paragraf 33 i lagförslaget. Lagändringen omöjliggör rättsligt erkännande av ändrad könstillhörighet i Ungern.

EU-parlamentarikern Marc Angel, ordförande i EU-parlamentets Intergroup on LGBT rights kallar i ett uttalande förslaget för en ”upprörande och medveten attack” mot transsamhället.

– Denna åtgärd avser inte enbart att tysta transsamhället – den försöker radera och förneka dess existens, säger Marc Angel, enligt Reuters, som rapporterade att den ungerska regeringen inte kommenterat uttalandet.

Den 31 mars tillkännagav regeringen ändringsförslaget där ”kön” ändrats till ”kön tilldelat vid födseln” i folkbokföringen och på identitetsdokument. I dag kan uppgifterna ändras men har inte gjorts de senaste två åren, enligt RFSL.

Förslaget saknar stöd hos befolkningen, enligt RFSL, som hänvisar till en enkät från 2019 där 70 procent uppgav att transpersoner bör få sin könstillhörighet erkänd i lag. 17 procent var emot.

– Det här farliga lagförslaget skulle utsätta transpersoner i Ungern för ökad granskning, diskriminering och våld. Parlamentet bör fokusera på hur man ska hjälpa den ungerska befolkningen att klara av covid-19-pandemin och inte använda krisen som ett tillfälle att frånta en redan marginaliserad grupp deras rättigheter, säger Masen Davis, TGEU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV