Det må vara i linje med myndigheternas rekommendationer, men social isolering är också något som kan få oss att må dåligt. Och många lever inte bara så nu, utan jämt, säger Kerstin Thelander, socionom som skrivit en rapport om ensamhet, och tycker Sverige borde följa Storbritanniens exempel: ”Frivilligorganisationer i Storbritannien har gjort telefonkedjor för att alla personer som inte kan ta sig ut ska få ett samtal. Det ska vara väldigt uppskattat och effektivt för att lindra ensamhet”.
Hennes råd i coronatider: ”Om du vet någon som är ensam, ring.” Läs intervjun under vinjetten I blickfånget.
I dag skriver vi även om hur stadsplanering kanske kan bli bättre om unga kvinnor tillfrågas, om hur kärnkraftens hållbarhet blivit en het fråga i Bryssel, och om hur stängda gränser påverkar världens migrantarbetare.
Bland nyheterna kan du även läsa om ris och ros till lagförslaget som kan ge regeringen utökade maktbefogenheter för att hindra spridningen av corona. Och på ledarplats spekulerar Lennart Fernström i följderna av detsamma:
”Sverige har under coronakrisen varit ljuset i mörkret i Europa. Sveriges agerande skulle kunna vara undantaget som visar fler länder att demokratin kan och måste försvaras även i hårda tider, även i kriser när den sätts som på hårdast på prov. Nu riskerar vi istället att bli landet som legitimerar andra länders värre åtgärder.”