Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

May: Storbritannien lämnar EUs inre marknad

Det blir en ”hård” brexit där Storbritannien går ur EUs inre marknad. Det säger premiärminister Theresa May i ett efterlängtat tal om hur Storbritanniens utträde från unionen ska gå till.

Hon lovar också att parlamentet ska få säga sitt om en slutlig brexit-uppgörelse, som hon hoppas ska vara klar inom två år.

– Jag vill vara tydlig med en sak: vad jag föreslår innebär inte medlemskap i den inre marknaden, säger May – och lägger därmed tydligt ut orden om vad som kallats för en ”hård” brexit.

Som väntat meddelar hon att britterna vill få ”full kontroll” över vem som släpps in i landet.

– Vi kommer alltid att välkomna individuella migranter och deras familjer. Men brexit måste innebära full kontroll över våra gränser och så kommer det att bli, säger May.

May förklarar också att hon inte vill att EU ska bryta samman.

– Det 23 juni bestämde vi oss för att bygga ett verkligt globalt Storbritannien. Jag vet att många är rädda för att det här ska bli början på ett större sammanbrott för EU. Men låt mig göra en sak klar: jag vill inte att det händer. Det ligger i Storbritanniens nationella intresse att EU lyckas, säger premiärministern.

Eftersom det är över sex månader sedan britterna röstade för att gå ur EU har May fått utstå hård press för att hon inte avslöjar mer detaljer kring hur utträdet ska gå till. Därför var dagens tal efterlängtat.

– Vårt val att lämna EU var inte ett avvisande av de värderingar vi delar. Det var inte ett försök att skada EU självt eller något av dess medlemsländer. Det var en röst för att återskapa vår parlamentariska demokrati.

Storbritannien vill inte kopiera någon annans modell, förklarar May och går sedan in på hur hon vill förändra relationen till EU. Framför allt utlovar hon en så öppen process som möjligt.

– Det kommer att bli ge och ta. Kompromisser måste till. Men jag förstår hur viktigt det är att kunna säga saker definitivt så ofta vi kan, förklarar May.

Storbritanniens båda kammare kommer att få säga sitt om det avtal som slutligen nås. Och ett av huvudmålen är att ta egen kontroll över all lagstiftning.

– Att lämna EU innebär att våra lagar kommer att stiftas i London, Edinburgh, Cardiff och Belfast. Och de kommer att granskas av våra jurister, säger premiärministern.

Storbritannien kommer heller inte att vara kvar fullt ut i EU:s tullunion.

– Ett fullt medlemskap i tullunionen förhindrar oss från att förhandla fram egna djupgående handelsöverenskommelser med andra länder, säger Theresa May, som däremot lovar göra allt för att göra det fortsatt möjligt för fritt resande över landgränsen mellan Nordirland och Irland.
Samtidigt inskärper hon att britterna inte kommer att acceptera en dålig uppgörelse, utan i så fall hellre lämnar förhandlingarna rakt av.

– Hellre ingen uppgörelse alls än en dålig uppgörelse. Vi kommer ändå att kunna fortsätta handla, säger Theresa May i London.

Premiärministern avslutar med att uttrycka hopp om att ett avtal ska vara klart inom två år.

– Låt oss inte göra det för oss själva utan för kommande generationer. De kommer att se att vi skapade en bättre framtid för dem – att vi byggde ett bättre Storbritannien, avslutar May i London.

Talet i London är ytterligare ett steg på vägen till den formella utträdesansökan som May utlovat till i mars i år. Därefter är det tänkt att den komplicerade förhandlingsprocessen kan inledas.
Pundet stärktes mot dollarn efter att Theresa May inledde sitt tal om brexit. Vid klockan 13.15 kostade ett pund 1:22 dollar, omkring 1,5 procent mer än gårdagens stängningskurs.
Mot kronan hade pundets stärkts med cirka 10 öre sedan i går, till 10:89 kronor.
Pundet började klättra något redan tidigare under dagen, sedan nya siffror visat på högre inflation i Storbritannien, samtidigt som den amerikanska valutan försvagats generellt.

Vägen vidare mot brexit

Vann med god marginal

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV