Våra utsläpp gör havet för varmt och för surt för tropiska koraller, det är inga nyheter. Men en färsk studie från Hawaii förutspår att upp till 90 procent av världens korallrev kan vara försvunna redan inom 20 år.
I ett försök att rädda de små djuren från att dö ut ska marinbiologer på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg försöka med något som få forskargrupper har lyckats med, nämligen att få koraller att fortplanta sig sexuellt i fångenskap. ”Vi tittar på statistik från Barriärrevet från ett års tid, och försöker efterlikna det vilda så mycket som möjligt – men utan global uppvärmning och försurning då”, säger Jens Ulvås, som är en av marinbiologerna i projektet.
Hans uppgift är – förutom att rent praktiskt rädda koraller – att låta museets besökare delta i korallodlingen, och därmed sprida havsmedvetenhet, som ska få människor att fatta bättre beslut. Vi får hoppas att våra politiker besöker akvariet i Göteborg.
I dagens Syre kan du även läsa om EU:s nya insats på Medelhavet, om att Stockholms stad river en grupp rumäners läger i Farsta, i en tid då alla borde hålla sig hemma – och om hur miljörörelsen laddar för strid efter coronakrisen. Så här säger Jordens vänners ordförande Mikael Sundström till Syre: ”Vi har haft känslan av att vara fastlåsta i system som inte går att förändra. Nu ser vi att när politiker och samhälle vill så finns det verkligen handlingskraft att ställa om, säger han.