Radar · Nyheter

Vräkningar i kristid får kritik

Bosättningar som denna är inte en permanent lösning – men under coronautbrottet är det bättre än inget för den som saknar hem.

En grupp människor från Rumänien som bott i ett läger nära Stockholmsförorten Farsta avhystes nyligen från platsen. Nu frågar sig svenska Amnesty varför Stockholms stad valt att prioritera sina redan ansträngda resurser på att vräka sårbara individer från det enda de har som kan liknas vid ett hem.

För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset rekommenderas att stanna hemma och inte röra sig mer än nödvändigt ute i samhället. Samtidigt går sjukvården på högvarv, sjukfrånvaron ökar och samhällsresurserna måste noga prioriteras.

Men Stockholms stad väljer mitt under pågående pandemi att vräka en grupp rumänska medborgare, folkgruppen rudari, från en informell bosättning nära Farsta och Hökarängen. Amnesty har pratat med en volontär som stått människorna nära. Personen berättar om att privata entreprenörer tillsammans med polis var på plats den 27 mars för att jämna lägret med marken med grävskopor och andra maskiner. Det fanns ingen tolk närvarande och inte heller en representant från Stockholms stad.

Leilani Farha, FN:s rapportör för rätten till bostad, sa den 18 mars att hon var mycket orolig för de som saknar ett hem och lever i olika läger och tillfälliga bosättningar. Hon uppmanade samtidigt alla aktörer och stater att göra sitt yttersta för att ingen ska falla i hemlöshet under pandemins tid.

”Så hur tänker Stockholms stad? Varför prioritera avhysningar av en extremt utsatt grupp just nu när alla, och inte minst polis och andra offentligt anställda, kämpar för att klara de mest nödvändiga samhällsuppgifterna?”, skriver Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty i Sverige.

När avhysningen var över kunde människorna samla ihop sina få ägodelar och lämnade sedan platsen. De visste inte vart de skulle tillbringa natten, enligt uppgifter till Amnesty från volontären som var närvarande.

På frågan om varför polisen prioriterar rivningen av en informella bosättning och att driva människor ännu längre ut i utsatthet mitt under brinnande coronapandemi fick volontären svaret att ”de här människorna måste lyda order”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV