Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Vräkningar förbjuds i Spanien

Spaninens premiärminister Pedro Sanchez (till vänster) tillsammans med Podemos ledare Pablo Iglesias.

Förbud mot vräkningar. Det är en av den spanska vänsterregeringens åtgärder för att värna ekonomiskt utsatta grupper i coronakrisen.

Spaninen hör till de länder som just nu är allra hårdast drabbade av coronapandemin. Under tisdagen rapporterades 849 nya dödsfall, vilket var det hittills största antalet offer under ett dygn. För att mildra konsekvenserna av den lamslagna ekonomin presenterades på tisdagen en rad åtgärder som riktar sig till ekonomiskt utsatta grupper.

Regeringen, där socialdemokratiska PSOE och vänsterpartiet Podemos ingår, stoppar vräkningar under sex månader framåt. Det blir inte heller tillåtet att stänga av hyresgästers el och vatten. Dessutom får hyresgäster möjlighet till räntefria lån för att kunna betala sina hyror.

Anställda med tillfälliga anställningar som fått sina kontrakt avslutade får ett tillskott från staten på motsvarande knappt 5000 kronor.

Pablo Iglesias, minister för sociala rättigheter och Podemos ledare, menar att åtgärder för att värna ekonomiskt utsatta är nödvändiga.

– Folk behöver trygghet för att kunna hantera den här extrema situationen, sa under en presskonferens, rapporterar El Pais.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV