Turkiets parlament har i en första dragning godkänt en omdiskuterad grundlagsförändring som ger president Recep Tayyip Erdogan ökade maktbefogenheter. Kritiker har varnat för att det kan leda till ett envåldsstyre i landet.
– Det här innebär ett regimskifte. De borde inte försöka lura folket säger Kemal Kilicdaroglu, ledare för Turkiets största oppositionsparti CHP, till CNN Türk.
Presidenten får långtgående befogenheter med de föreslagna förändringarna. Bland annat kommer Erdogan att kunna utse och avskeda ministrar. Han kommer också att få större inflytande över rättssystemet.
Dessutom överges premiärministerposten för första gången i landets historia. Istället inrättas en vice presidentpost.
Förespråkare av författningsändringen anser att regeringen att bli mer effektiv och presidentens nya roll inte kommer att skilja sig nämnvärt från den i USA eller i Frankrike.
– Författningsändringarna kommer att stärka vårt land. Ingen kommer att stå i vägen för Turkiets nya konstruktion och uppgång, ske Guds vilja, sade Erdogan i lördags.
Tre femtedelars majoritet – 330 röster – krävdes för att få igenom förändringen av konstitutionen. Ytterligare en dragning av lagändringen ska genomföras i parlamentet i Ankara på onsdag. Därefter väntar en folkomröstning om lagen.