Radar · Integritet

Barnombudsmannen: Föräldrarätten inskränker barnrätten

Ett barn som rotat sig i ett välfungerande familjehem får inte stanna där om grunder för omhändertagande upphört.

Barnombudsmannen överlämnade i går sin årsrapport till regeringen och kom med tre förslag: begränsa föräldrarättens inskränkningar på barnrätten, stärk barnrättsperspektivet i utredningar och rättsprocesser samt säkerställ barns möjligheter att hävda sina rättigheter.

– Ett mycket problematiskt område är föräldrars starka juridiska rätt till sina barn. Barnets bästa måste väga tyngre i lagstiftningen, skriver barnombudsmannen Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.

Rapporten Dom tror att dom vet bättre – Barnet som rättighetsbärare ger en bild av Sverige strax före barnkonventionen trädde ikraft den 1 januari. Dahlin har pratat med 145 barn om deras syn på sig och sina rättigheter, undersökt allmänhetens syn på barnets rättigheter och om domstolar och utredningar har ett barnrättsbaserat synsätt.

– Vi ser att det återstår ett stort arbete för att barn ska ses som fullvärdiga rättighetsbärare och för att ett barnrättsbaserat synsätt ska genomsyra alla åtgärder som rör barn – från lagstiftning till barnets vardag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV