Radar · Integritet

Ny rapport: Barn torteras svårt i egyptiska fängelser

Omfattande tortyr pågår i egyptiska fängelser.

Barn har godtyckligt stängts in under fruktansvärda förhållanden i fängelser i Egypten. En del barn har också utsatts för tortyrliknande behandlingar och andra har försvunnit spårlöst utan att deras familjer underrättats, enligt en ny rapport från Human rights watch och Belady: An Island for Humanity.

Det yngsta barnet som enligt en rapport från människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) och Belady: An Island for Humanity utsatts för elchocker, skendränkningar och annan tortyr i ett egyptiskt fängelse är 12 år gammal. Sedan 2013, då president Mohamed Mursi tvingades bort av militären efter omfattande protester, har situationen i Egypten blivit än värre.

Under president Abdel Fattah al-Sisi, som tog över makten från Mursi, har protestanter, dissidenter, människorättsförsvarare och oberoende journalister förföljts. Tiotusentals människor har sedan 2013 frihetsberövats på godtyckliga grunder, skriver organisationerna i sin rapport. De har funnit att tortyren av fångar i Egypten är systematisk och sannolikt kan utgöra brott mot mänskligheten.

Barn är inget undantag. Hundratals barn har stängts in, och flera uppger att de har förts bort utan att familjerna har fått reda på vad som hänt med dem. Rättssäkerheten är närapå utrotad, enligt rapporten. De båda människorättsorganisationerna uppmanar nu de EU-länder och USA som stöttar Egypten att agera för att få ett stopp på den systematiska tortyren och fängslandet.

Den egyptiska aktivisten Yassin Mohammed fängslades efter en protest
Den egyptiska aktivisten Yassin Mohammed fängslades efter en protest. Under sin tid som fånge tecknade han, bilden är ett självporträtt från när han sattes i isoleringscell. Foto: Yassin Mohammed/AP/TT

En pojke vid namn Hamza berättar för HRW om hur han spenderade sin 15-årsdag. Han hade pratat med en cellkamrat, något som var förbjudet, och fick stå på vassa nålar under fötterna.

– Han hatar sin födelsedag nu, han vill inte fira den igen, förklarar en av Hamzas släktingar för HRW i rapporten.

Hamza arresterades efter att ha deltagit i en demonstration nära pyramiderna i Giza, Kairo, 2016. Då var han 14 år gammal. Säkerhetstjänsten kom hem till familjens bostad nattetid och hans pappa försökte få följa med men nekades och hotades istället. Familjen fick ingen information om vart de förde pojken. Andra vittnesmål handlar om att få skuldrorna dragna ur led, elchocker, skendränkningar och så hemsk tortyr att en pojke sagt att han var orolig för att han ”aldrig skulle kunna gifta sig eller kunna skaffa barn”.

Rapporten bygger på 20 vittnesmål från minderåriga, varav en flicka, som fängslats av den nationella säkerhetstjänsten. Platserna där de hållits instängda skiftar: norra Sinai, Kairo, Giza, Alexandria och i en rad andra städer och orter. Nio av barnens fall kom upp i rättegång, vilket är förbjudet enligt egyptisk lag, inget av barnen gavs heller möjligheten att förbereda ett försvar. Fem av de nio barnen ställdes dessutom till svars inför militärdomstol.

Rapporten och relaterat material går att läsa här:

Witness: Beaten, electrocuted, tortured – Life for boys in Egypt’s prisons

”No one cared he was a child” 

Egypt: Security forces disappear, torture children

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV