Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Grönkål och etiska värderingar är ledord i vegansk koncern

Måns Ullerstam startade den veganska koncernen Kale United med visionen att ge människor möjlighet att investera och spara veganskt.

Måns Ullerstam ville lägga om sitt sparande till något som gick i linje med hans veganska värderingar. När han upptäckte att det var omöjligt, startade han sitt eget bolag: Kale United. Det här är andra delen i Syres artikelserie om framtidens växtbaserade mat.

Kale United blev känt för den breda veganmassan under 2019, när man valde att köpa upp det konkursdrabbade företaget Astrid och aporna. Bakom Kale United står Måns Ullerstam som har en bakgrund i ett antal IT-bolag, där han bland annat arbetat nära investerarna och tagit in kapital till bolagen.

Efter fyra år som vegan ville han göra det möjligt för alla veganer i världen att kunna investera i veganska bolag.

– Kale United är en vegansk koncern som vi bygger upp från grunden tillsammans med alla som vill vara med på resan. Vi investerar i de bästa bolagen i världen inom olika kategorier och tar deras produkter till Skandinavien, samt att vi investerar i de bästa bolagen i Skandinavien och hjälper dem ut i världen, säger Måns Ullerstam.

Veganskt angår alla

Namnet är en idé från hans fru. Och så är ju grönkål förstås gott och nyttigt också. Förra året var det dock veganska helfabrikat som stod i fokus för Måns Ullerstam. Han konsumerade själv en hel del varor från Astrid och aporna fram tills de gick i konkurs.

– Det är ett ikoniskt varumärke, som byggde hela den veganska hyllan som vi har i dag i alla svenska livsmedelsaffärer. Att rädda dem känns både viktigt och som en bra ekonomisk affär. Jag tycker det är ett perfekt exempel på vad vi kan göra tillsammans i Kale United med många delägare och intressenter som alla strävar mot samma mål, säger han.

Kale betyder grönkål på svenska. Den är både god och nyttig, säger Måns Ullerstam, vars fru tyckte att namnet kunde passa på nya företaget. Foto: Janerik Henriksson/TT

Måns Ullerstam ser framtidens växtbaserade segment som något som inte bara angår veganer. Veganska produkter konsumeras redan i dag även av blandkostare. Han menar att det är en positiv spiral som leder till att fler bolag kan investera i att ta fram veganska produkter och förfina produktionen. Kvaliteten blir bättre. Och priserna lägre.

– Generellt sett kommer marknaden att explodera. Vi kommer att se kategori för kategori övertas av växtbaserade alternativ. Vi har kommit ganska långt när det gäller växtbaserade mjölkalternativ och växtbaserat nötkött. Men nästa våg kommer att täcka in kyckling, fisk, fläskkött med mera. Ost är fortfarande en svår produkt, här kommer det att hända mycket närmaste åren, säger Måns Ullerstam.

Godare och billigare veganmat

Han ser utvecklingen som är uppdelad i tre faser. Inom varje produktkategori är första steget att ta fram varor som smakar minst lika gott som deras animaliska motsvarigheter. Han anser att det är det absolut viktigaste och enklaste sättet att få människor att konsumera mer veganskt.

– Nästa steg är att få ner priset till en nivå som är lika billig eller billigare än alternativet. Det tredje steget är att ta fram nya innovativa produkter som utklassar de animaliska alternativen, till exempel hälsosammare, mindre koldioxidavtryck, mer naturliga och ekologiska råvaror och så vidare.

En av de produkter som tillhör steg tre, enligt Måns Ullerstam, är det svenska tempehföretaget Bärta. Bärta är ett av de närmare trettiotal företag som Kale United investerat i.

– Bärta tar fram något som inte direkt efterliknar kött, men ersätter kött genom att vara ännu godare, ännu nyttigare och mer naturligt, säger han.

Vill introduceras på börsen

En av orsakerna till att Måns Ullerstam varit med och startat en växtbaserad koncern, är att ge mindre veganska bolag en miljö att växa i som är helt vegansk. Han vill samla bolagen under Kale United för att kunna gå till börsen tillsammans. Enda utvägen för veganska bolag är annars att bli uppköpta av en ickevegansk koncern.

– Det är också för att göra det möjligt att investera i en helt växtbaserad aktie med vetskap om att vi inte är till salu till en ickevegansk aktör. Men däremot kommer de ickeveganska jättarna också ta sig in i branschen, men det ser vi som positivt och ett kvitto på att sektorn växer så att det knakar.

En del av Måns Ullerstams vision är att Kale United blir en vegansk folkaktie på börsen. Nästa steg just nu är att ta in nytt kapital och nya delägare via FundedByMe, en plattform för ”equity crowdfunding”, som han uttrycker det.

– Vi har en lång rad väldigt spännande potentiella investeringar och samarbeten på gång. Några mycket intressanta svenska bolag. Vi tittar också på att ta en del unika produkter till Skandinavien, bland annat från Indien och USA. Det ser vi fram emot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV